Entinen nyrkkeilypromoottori: Tony Halme oli aikansa ilmiö

Poliisit ohjasivat nuorena poikana Rööperin kulmilla tapelleen Tom Sjöbergin nyrkkeilykouluun. Alamaailman legendaksi tituleerattu mies jäi sille tielle ja luotsasi lähes 20 vuotta nyrkkeilypromoottorina alan huippuja.

Tom Sjöberg kiinnostui nyrkkeilystä 1980-luvulla. Vuonna 1988 hän lähti mukaan nyrkkeilybisnekseen ja vaikutti alalla toistakymmentä vuotta.

− Nyrkkeilijän pitää olla kova ja treenata hirveästi, mutta he ovat myös kaikin puolin hyviä kundeja. Matsien jälkeen nyrkkeilijät ovat keskenään kavereita, Sjöberg kuvaa rajua lajia.

Vauhtia ja silmänruokaa

Jukka "Käpylän Pyöveli" Järvinen ja edesmennyt Tony "Viikinki" Halme tulivat Sjöbergille töiden kautta tutuiksi. King's Tallin promoottori muistaa yhä hyvin ensimmäisen kaksikon välisen ottelun.

− Hallissa oli 10 000 katsojaa ja ulkopuolella vielä 3000. Molemmat heistä olivat kovia, mutta Jukka oli nyrkkeilijänä Tonya parempi. Hän voitti ensimmäisen ottelun. Toisessa matsissa Tony pääsi kuitenkin yllättämään Jukan ja voitti puolestaan, Sjöberg muistelee.

Vauhdikas ja viihdyttävä urheilulaji kiinnosti yleisöä. Paikalle saapui yllättävän paljon naisia, eikä ihme.

− Jukka oli hyvännäköinen, hyväkroppainen mies. Tonyssa oli taas "gorillaa". Kauniit ja rumat vastakkain, Sjöberg veistelee.

Tony Halme oli aikansa ilmiö, joka sai alkuaikoina mediamassat liikkeelle toisin kuin kukaan muu aiemmin.

− Hän oli myös nyrkkeilyn ulkopuolella suosittu tyyppi, Sjöberg sanoo.

Suomessa kovia ammattilaisia

Sjöberg viihtyi pitkään nyrkkeilypiireissä, kunnes homma alkoi vähitellen hiipua.

− Siinä tuli eräänlainen välivaihe. Tony lähti pois, (Amin) Asikainen ei ollut vielä niin hyvä. Myös oma ikäni tuli vastaan. Promoottorin työ on stressaavaa. Pitää järjestää matkat ja hotellit. Välillä tuli ikäviä yllätyksiä, kun vastustaja perui tulonsa viime tingassa.

Laji kiinnostaa eläköitynyttä promoottoria silti yhä. Sjöbergin mukaan Suomesta on aina löytynyt hyviä nyrkkeilijöitä. Laji sopii myös naisille. Esimerkiksi Eva Wahlströmiä Sjöberg pitää hyvänä tyyppinä.

− Jukka Järvistä tapaan yhä lähestulkoon viikoittain. Hän tekee nykyään tahollaan hienoa kutsumustyötä, Sjöberg kehuu.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat