Entinen kätilö: Äidit lähtevät synnytyssairaalasta liian aikaisin

Eläköityneen kätilön Raija Kuusiston mielestä synnytyssairaalassa viivytään nykyään aivan liian vähän aikaa.

– Synnytyssairaalassa oloajoissa on tapahtunut valtavan iso muutos. Vielä 1970-luvulla ensisynnyttäjä viipyi sairaalassa aina seitsemän vuorokautta. Jos synnytys sattui lauantaille tai sunnuntaille, hän viipyi viikon yli maanantaihin asti. Viikonloppuisin ketään ei päästetty kotiin, Raija Kuusisto kertoo.

Uudelleensynnyttäjät viipyivät sairaalassa viisi vuorokautta ja keisarinleikkauksen läpikäyneet kymmenen.

– Nykyään ensisynnyttäjien pitää olla sairaalassa kolme vuorokautta. Uudelleensynnyttäjät saattavat lähteä jo seuraavana päivänä. Sektioäitien ompeleet poistetaan neuvolassa, joten hekin palaavat kotiin neljä tai viisi päivää synnytyksen jälkeen.

Opastusta ei saa tarpeeksi

Kuusiston mielestä muutos on huono.

– Synnyttäneillä äideillä ilmenee paljon niin sanottua kolmannen päivän masennusta, jolloin äiti on älyttömän herkkä, maito nousee rintoihin ja rinnat ovat kovat. Ja juuri silloin he lähtevät ammattilaisten luota kotiin.

– Seuranta jää neuvolalle. Vaikka kotikäyntejä on aina tehty, ja tehdään edelleen, mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen, äiti tarvitsi paljon nopeampaa ja runsaampaa opastusta aivan kädestä pitäen, Kuusisto sanoo.

Neuvolan kotikäynti tärkeä

Sairaalassa oloaikojen lyhentyminen on osittain resurssikysymys. Osittain se kertoo asenteiden muuttumisesta.

– Nykyään ajatellaan, että raskaus ei ole sairaus – sitä se ei tietysti olekaan, mutta toisaalta nykyinen ilmapiiri suosii liikaa mahdollisimman pikaista sairaalasta poistumista.

– Ainakin pitäisi varmistua siitä, että joku pääsee neuvolasta mahdollisimman pian käymään tuoreiden vanhempien luona. Omassa kotiympäristössä lähtökohdat suunnata ohjeet yksilöllisesti ovat hyvät.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja