Mainos

Entinen asetarkastaja syyttää YK:n asetarkastajia vakoilusta

YK:n Irakissa tekemien asetarkastusten yhteydessä 1990-luvun lopulla esiintyi vakoilua, erityisesti amerikkalaisten taholta. Näin sanoo entinen ruotsalainen asetarkastaja Åke Sällström Ruotsin television ajankohtaisohjelmassa Aktuellt.

-Tarkastusten yhteydessä oli kyllä tapahtumia, jotka vaikuttivat merkillisiltä. Yhteen aikaan ryhmässämme oli jäsen, joka meidän mielestämme otti turhankin paljon valokopioita. Jouduimme toppuuttelemaan häntä tiettyjen asiakirjojen suhteen, Sällström kertoi.

Sällströmin mukaan YK:n palveluksessa olleet asetarkastajat kävivät öisin maittensa suurlähetystöissä, mikä ei periaatteessa ollut sallittua.

-Eivät pelkästään amerikkalaiset käyneet lähetystössään, myös muut tekivät näitä käyntejä, kertoi Sällström.

Asetarkastajiksi värvättiin Sällsrömin mukaan henkilöitä eri maiden turvallisuuspalveluista, muun muassa CIA:sta

-Tietojen tulisi periaatteessa jäädä asetarkastajille, mutta sitä ei nykyisessä järjestelmässä voida koskaan taata, Sällström totesi.

.-Asia tuli päivänselväksi sen jälkeen kun kävimme tarkastamassa jonkin kohteen ja viikko sen jälkeen sitä pommitettiin, Sällström muisteli.

Myös Irak syytti aikanaan Yhdysvaltain asetarkastajia vakoilusta. Irak on saanut tukea kritiikilleen YK:n turvallisuusneuvostossa muun muassa Ranskalta, Venäjältä ja Kiinalta.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.