Mainos

Ensimmäiset hillat kypsyvät parin viikon kuluttua

Ensimmäisten hillojen odotetaan Etelä-Lapin soilla kypsyvän parin viikon kuluttua. Vaikka kesä tuli Lappiin vitkaan, näyttävät säät olleen suotuisia hillojen kukinnalle ja marjojen kehittymiselle.

Hillamestari Jouko Hernetkoski Ranualta kertoo, että osa marjoista on jo raakileina. -Kukinta-aikaan ei ollut hallaöitä, eivätkä sateetkaan näytä kukintaa haitanneen. Kukkien pölytykseen riittää jopa yksi lämmin päivä, sanoo Hernetkoski.

Hillan avaushinnan arvioidaan asettuvan 32-35 markkaan kilolta. Hillaa on myytävänä myös tällä hetkellä, mutta se on pakastettua ja hinta vaihtelee poimijoittain. Ranualla on viime vuosina tullut hyvin suosituksi marjakauppa suoraan poimijoiden ja matkailijoiden kesken. Monet poimijat ja matkailijat ovat myös solmineet pitkäaikaisia "hillantoimitussopimuksia".

Silti matkailijoita avustetaan löytämään itsekin hillasoille: hillakarttoja on myynnissä ja matkailuneuvonnassa on tarjolla ilmaisia karttoja. Niin ikään hillasta kiinnostuneita varten on tänäkin kesänä toiminnassa hillan satonäkymistä tiedottava lisämaksuton puhelinlinja "Hilla-Uutiset" numerossa 016-3559207. Numero on Ranuan kunnan ylläpitämä.

Hernetkoski kertoo, että hänellä on tarkoituksena tänä kesänä tarjota käyttöön satelliittipaikannuslaitteita sellaisille poimijoille, jotka tuntevat olevansa epävarmoja suunnistamaan hillamailla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.