Ensiapua juoksuvammoihin – näin hoidat kipua kotona

Kipeytyivätkö sääret lenkistä? Näillä konsteilla voit lievittää penikkatautia.

Liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri Klaus Köhler Helsingin Urheilulääkäriasemalta listasi kotikonsteja liikunnasta rasittuneiden lihasten hoitoon.

Kylmähoito

Viilennä jomotusta ja vähennä turvotusta kylmäpussin tai -pakkauksen avulla. Käytä kylmähoito useampi kerta päivässä, ei kuitenkaan suoraan iholle.

Lepo

Rasituksesta kärsineitä jalkoja ei kannata rääkätä heti uudestaan. Muista levätä! Sopivalla harjoittelurytmillä  pysyt paremmin terveenä.  Köhler muistuttaa, että täysin liikkumatta ei tarvitse olla penikkakivulla. Liikuntaa voi jatkaa tuntemustensa mukaan myös kevyempien lajien parissa, ja suunnata esimerkiksi uimahalliin tai pyörälenkille.

Tulehduskipulääkkeet

Särkylääkkeet lyhyeksi ajaksi auttavat pahimman kipuilun yli.

Kevyt hieronta

Hieronta tekee hyvää rasittuneille lihaksille. Huomaa kuitenkin, että jos kipu tuntuu luuta painellessa kovana tietyssä paikassa, kyse voi olla rasitusmurtumasta.

Lihashuolto

Kireät ja väsyneet lihakset ja jänteet toimivat huonommin ja altistavat vaivoille, joten huolellinen lihashuolto on tärkeä. Oikeanlainen harjoittelu, venyttely, alkulämmittely ja loppuverryttely auttavat pitämään lihakset hyvässä kunnossa.

Kohoasento

Nostamalla jalat ylös vähennät niiden turvotusta ja painetta.

Kompressio

Turvotusta voi myös rajoittaa lievästi puristavalla tukisidoksella. Jotkut kokevat myös hyötyvänsä kompressiosukista ja niitä voi käyttää jo urheilusuorituksen aikana.

Valitse oikeat kengät

Omaan jalkaan, askellukseen ja lajiin sopivat kengät ovat olennaisessa roolissa. Yksilöllisillä tukipohjallisilla voi saada lisäapua.

Mieti vamman syitä

Rasitusvammaan johtuvan virhekuormituksen taustalla on yleensä useampi seikka. Toistamalla samaa vahingollista kaavaa vammasi voi uusiutua ja kroonistua. Mieti siis, mikä on syynä säärien särkemiseen: onko vika harjoittelussa, askeluksessasi tai vaikkapa vääränlaisissa kengissä? Mikäli säärikipua ei ole aiemmin ollut, niin mikä nyt on muuttunut ja saanut kipua aikaiseksi?

Lue myös:

    Uusimmat