Turvottaako jalkoja? Näin ehkäiset ikävän vaivan

Jalkojen turvotuksen hoidossa ennaltaehkäisy on kaiken a ja o.

Jalkojen turvotus voi johtua sairaudesta tai leikkauksesta, mutta myös liika istuminen, tiukat housut ja pienet kengät voivat aiheuttaa turvotusta.

Olipa turvotuksen syy mikä tahansa, kannattaa aina selvittää mistä on kyse.

Alaraajaturvotuksen ennaltaehkäisy ja hoito on tärkeää. Etenkin jos kyse on laskimoiden vajaatoiminnasta, turvotus voi kroonistuessaan johtaa säärihaavaan. Myös istumatyö voi altistaa ikävälle turvotukselle.

Taukojumppa kannattaa

– Jos puhutaan vaikka istuma- tai seisomatyöstä, niin työn tauottaminen on äärettömän hyvä ehkäisykeino, sanoo jalkaterapeutti Hannu Mattila.

Sekin auttaa jo vähän, että nousee välillä työpisteeltä ylös ja käy hakemassa vaikka kahvia, mutta taukoja voi tehostaa pienellä jalkajumpalla.

Erityisesti pohjelihasten aktivoiminen on hyvä keino ehkäistä turvotusta.

– Esimerkiksi varpaille nousu, jolla saadaan pohjelihas pumppaamaan laskimoverta ja nestettä ylöspäin, on hyvä liike, Mattila neuvoo.

Kaikenlainen pohjelihaksia aktivoiva liikunta, kuten kävely auttaa vahvistamaan lihaksia ja ennaltaehkäisemään jalkojen turvotusta.

Apua tukisukista

Turvotukseen voi hakea helpotusta tukisukista, joiden puristusvoima auttaa pohkeiden laskimoita pumppaamaan verta ylöspäin. Tukisukista on apua etenkin istumatyössä sekä pitkillä auto- ja lentomatkoilla.

Myös jalkineilla on väliä. Tärkeintä on, että kengät ovat sopivan kokoiset.

Jalkineiden valinta riippuu pitkälti myös siitä, minkälaista työtä tekee. Esimerkiksi liikkuvaa työtä tekevä tarvitsee keveän jalkineen, jotta liikkuminen sujuu kevyesti.

Mattila kehottaa välttämään korkeakorkoisia kenkiä, sillä korkeissa koroissa pohjelihas ei pääse venymään koko pituuteensa.

– Jos miettii pohjelihaksen pumppumekanismia, niin suosittelen mahdollisimman matalakorkoista jalkinetta, jotta pohjelihas pääsee toimimaan mahdollisimman aktiivisesti koko pituudeltaan eikä ole lyhentyneenä sen koron takia koko aikaa.

Jos jalat pääsevät turpoamaan kaikista varotoimista huolimatta, voi turvotusta koittaa lievittää nostamalla jalat ylös.

Osittainen lähde: Duodecim 

Miksi vaivaisenluut ovat niin yleisiä? Voiko vaivaisenluun parantaa? Jalkaterapeutti Hannu Mattila vieraili Studio55.fi-lähetyksessä 23.7.2015.

24:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja