Ensi yönä Helsingissä rötöstellään ja nujakoidaan

Ensi yönä Helsingissä vietetään Taiteiden yötä. Ympäri kaupunkia järjestetään yli 200 taidetapahtumaa, jotka houkuttelevat paikalle kymmeniätuhansia ihmisiä. Tuleva yö tarkoittaa kiirettä paitsi tapahtuman järjestäjille, myös poliisille sekä vapaaehtoistyöntekijöille.

- Perinteisesti illan varsinaisten tapahtumien jälkeen kaupungin keskustaan on jäänyt päihtyneitä, ja se taas on usein johtanut siihen, että pahoinpitelyrikoksia, vahingontehorikoksia ja ilkivaltaa on tehty, kertoo ylikomisario Mika Pöyry Helsingin poliisista.

Poliisi on varautunut yöhön kuten muihinkin suuria ihmismassoja houkutteleviin tapahtumiin - lisäämällä partioiden määrää.

Poliisin ohella myös vapaaehtoistyöntekijät ovat valmistautuneet tulevaan yöhön. Esimerkiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Saapas-ryhmän väkeä saapuu tarjoamaan apuaan päihtyneille tai kaverinsa kadottaneille nuorille.

- Nuoret saattavat pyytää meiltä apua esimerkiksi silloin, jos kaveri on sanonut pahasti, poikaystävä on jättänyt tai ystävät ovat hukassa, kuvailee erityisnuorisotyön ohjaaja Sanna Laitinen Helsingin seurakuntayhtymästä.

12-vuotiaskin kaljottelee kadulla

Elokuun viikonloppuina poliisi takavarikoi nuorilta 1 700 litraa viinaa. Juopuneita alaikäisiä tavattaneen tulevanakin yönä, mutta Laitinen ei ennusteesta säpsähdä.

- Nuorten alkoholinkäyttö erilaisissa tapahtumissa on tietysti huolestuttavaa, mutta monesti tuntuu, että sitä hieman ehkä paisutellaan liikaakin. Usein ne nuoret, jotka ovat vahvassa humalassa ovat niitä samoja nuoria, joihin törmäämme humalassa pari kolme kertaa kuussa.

- Suurin osa nuorista osaa pitää huolta itsestään ja menee kotiin aikaisin.

Nuorten juhlintaa vierestä seuranneen Laitisen mukaan nuoret ovat siirtyneet juopottelemaan piiloista päivänvaloon. Edes 12- tai 13-vuotiaat eivät häpeile enää näyttää, että he kulkevat kaljapullot kädessä.

- Välillä joudumme keskustelemaan siitä, että onko järkevää että, 12-vuotias on yhdentoista aikaan keskustassa juhlimassa. Ensimmäinen vastaus on usein sellainen, että "mitä se sulle kuuluu", eikä keskustelu välttämtätä johda sen pidemmälle. Mutta välillä keskustelusta saattaa käydä ilmi, että nuori on ulkona sen vuoksi, että kotona ei yksinkertaisesti ole hyvä olla tai vanhempia ei yksinkertaisesti kiinnosta, missä heidän lapsensa liikkuu, kuvailee Laitinen.

Luvassa reppuvarkaita ja tappelun tynkää

Erityisnuorisotyön ohjaaja Laitisen mukaan Taiteiden yö eroaa nuorten osalta siinä mielessä muista juhlatapahtumista, että kaupungille kokoontuu nuoria, joilla ei ole erityistä syytä juhlaan toisin kuin esimerkiksi vappuna. Kaupungille hakeudutaan vain pussikaljottelemaan.

- Nuoret eivät välttämättä ole osallistumassa mihinkään taidetapahtumaan. Ja koska nuorilla ei ole yhteistä juhlan aihetta, yhteishenkikin on huonompi kuin monessa muussa juhlassa. Tämä taas heijastui esimerkiksi viime vuonna siten, että reppuja varasteltiin, oli tappelun tynkää ja kinaa enemmän kuin varsinaisina juhlapyhinä.

- Nuoret vaikuttavat tässä tapahtumassa aggressiivisimmilta kuin monessa muussa tapahtumassa.

Tänä vuonna Taiteiden yö ei huipennu yksittäiseen spektaakkeliin kuten viime vuonna, mikä saattaa poliisin mukaan rauhoittaa yön juhlintaa.

- Kun tapahtumia hajautetaan eri puolille kaupunkia, myös ihmiset hajaantuvat, mikä odotettavasti vähentää yhteenottoja tai vahingontekoja, kertoo Pöyry.

Lue myös:

    Uusimmat