Ennätysmäärä porttikieltoja jalkapallossa Ruotsissa – Suomessa laki ei mahdollista

Ennätykselliset 224 ihmistä on saanut porttikiellon jalkapallon miesten pääsarjan otteluihin Ruotsissa, kertoo yleisradioyhtiö SVT. Allsvenskanin kausi alkaa lauantaina ottelulla IFK Norrköping–Malmö.

Porttikiellon saaneita on eniten Malmön kannattajajoukoissa, peräti 44. Tukholmalaisjoukkue AIK:n katsomoon porttikiellon on saanut 38 ihmistä. Lähes yhtä suuret porttikieltomäärät ovat SVT:n mukaan Hammarbyllä (37), Elfsborgilla (30) ja Djurgårdenilla (28).

Oikeuslaitos voi Ruotsissa langettaa porttikiellon, jos on vaarana, että katsoja tekee rikoksen häiritäkseen urheilutapahtuman turvallisuutta.

Suomessa jalkapallon porttikieltoja ei ole mahdollista ottaa käyttöön ennen kuin lainsäädäntö etenee. Nykyinen lainsäädäntö ei tunne porttikiellon käsitettä.

– Hallitusohjelmassa todetaan, että tapahtumien katsomoturvallisuutta edistetään, mutta tietojeni mukaan mahdollinen laki porttikiellosta ei ole eduskunnassa etenemässä aivan lähiaikoina, kommentoi Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkintapäällikkö Jouko Ikonen STT:lle.

Monen vuoden savotta

Suek julkisti toissa vuonna porttikieltojärjestelmää selvittäneen raportin. Aihe oli ajankohtainen, koska jalkapallo-otteluissa oli esiintynyt muun muassa pyrotuotteiden käyttämistä, väkivaltaa, esineiden kentälle heittämistä, kentälle ryntäämistä ja rasismia. Raportin mukaan porttikieltojärjestelmän tarpeellisuus todettiin sisäministeriön työryhmässä jo vuonna 2014.

Suekin selvityksen mukaan porttikieltojärjestelmää ei Suomessa voida toteuttaa sopimusperusteisesti perusoikeussäännösten, kokoontumislain ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain puitteissa. Sopimusperusteinen porttikieltojärjestelmä tarkoittaa sitä, että lipun ostanut katsoja sitoutuisi järjestäjän määrittelemiin käyttäytymissääntöihin.

Porttikieltolainsäädännön edistämiseen sitoutunut Petteri Orpon (kok.) hallitus on toiminut vajaan vuoden. Hallituskautta on jäljellä runsaat kolme vuotta.

Ruotsissa jalkapallomestaruutta puolustaa Malmö, jonka puolustuksessa luutii Suomen maajoukkueen entinen kapteeni Niklas Moisander. Nykyisistä Huuhkaja-pelaajista Rasmus Schüller ja Miro Tenho pelaavat Djurgårdenissa.

Lue myös:

    Uusimmat