Ennätyksellisen lauha ja lumeton joulukuu huolestuttaa suksimyyjiä

Lumettomuus haittaa suksikauppaa 2:32

Lumeton ja ennätyksellisen lämmin joulukuu haittaa hiihtäjiä ja suksienmyyjiä. Sukset ovat käyneet huonosti kaupaksi, erityisesti etelässä.

Peltonen-suksia valmistavan Normarkin myyntijohtaja Timo Toikka kertoo, että suksikauppa on selkeästi sidoksissa lumeen.

– Jos lunta ei tule, suksimyynti putoaa jyrkästi. Niin se vaan on, että jos lunta ei ole, on talviurheiluvälineitä vaikea saada kaupaksi, Toikka sanoo.

Hänen mukaansa myynti on suunnilleen samoissa lukemissa kuin viime vuonna.

– Mutta sekin oli huono vuosi. Näitä on ollut jo useampi putkeen.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla suksia on vaikea saada kaupaksi. Intersport Puhoksen suksimyyjä Mervi Rantamäki kertoo, että lumen tullessa kauppa käy kyllä hyvin.

– On ollut vielä hiljaista toistaiseksi. Onneksi on lapinkävijöitä ja hiihtolomalle lähtijöitä, jotka päivittävät suksiaan, mutta tietenkin sen näkee, että se massa puuttuu vielä, Rantamäki sanoo.

– Toivotaan, että tulee paljon lunta, jotta kaikki pääsee hiihtämään.

Monissa urheiluliikkeissä suksien myyntiä vauhditetaan jo nyt alennuksilla. Myös uutuustuotteet piristävät kauppaa.

– Trendeissä uutuutena on tässä nämä karvapitopohjasukset, jotka ovat tarkoitettu hyvin laajoille lumiolosuhteille.

Kuusamossa käy kauppa

Kuusamolaisen Sporttikulman myyjä Vesa Määttä kertoo, että liikkeessä on ollut tänä vuonna myyntiä hieman viime vuotta enemmän.

– Uskosin, että tällaisina talvina, kun lumiraja on pohjoisessa, se vaikuttaa meille positiivisesti, Määttä sanoo.

Hän arvelee, että monet etelästä tulevat ostavat suksensa vasta Lapissa, kun kotipaikkakunnalla ei ole ollut mahdollisuutta hiihtää.

Määtän mukaan suksien myynti kannattaa edelleen, mutta nuorien harrastajien puutteesta hän on huolissaan.

– Uusien junioireiden tuleminen kilpahiihdon puolelle huolestuttaa tällaisella muuttotappiopaikkakunnalla, Määttä sanoo.

Myös Helsingin Puhoksen myyjä Mervi Rantamäki on huolissaan lasten ja nuorten hiihtotaidoista. Hän kertoo, että alueen koulut ovat kyllä hankkineet varusteet, mutta lumen vähäisyyden takia koululuokat eivät pääse hiihtämään.

 



Lue myös:

    Uusimmat