Ennallistamisasetus huolettaa maanomistajia: "Onko vaara, että metsät sosialisoidaan?"

Metsäteollisuus ry sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) toivovat, että ennallistamisasetuksen kansallisessa suunnitelmassa huomioidaan Suomen erityispiirteet. 

EU:n ympäristöneuvosto hyväksyi ennallistamisasetuksen tänään pitkän väännön jälkeen Itävallan ympäristöministerin käännyttyä kannattamaan asetusta. Asetuksen keskeinen tavoite on, että EU-maat toimivat luontokadon pysäyttämiseksi eli luonnon monimuotoisuuden puolesta. 

Suomi äänesti ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkäsen (Kok.) asetusta vastaan, sillä hallitus on pitänyt sen kustannuksia liian korkeina. 

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja Metsäteollisuuden metsäjohtaja Karoliina Niemi toivovat asetuksen toimeenpanolta Suomen erityispiirteiden huomioimista. Marttila myös kritisoi asetuksen korkeita kustannuksia. 

Päätös on ollut alusta asti huonosti valmisteltu, huonoa lainsäädäntöä, tehoton ja kallis, Marttila sanoo. 

Suomen ohjelman pitää olla suomalaisille ja Suomen luonnolle tehty. Nyt ei ole tärkeää kumartaa Brysseliin, vaan tehdä malli, jossa myös veronmaksajien kannalta tehokkaasti suojellaan luontoa. 

Maanomistajat pohtivat vaikutuksia

Marttilan mukaan ennallistamisasetus on puhuttanut suomalaisia maanomistajia koko sen käsittelyn ajan. 

Kysymykset ovat muun muassa tällaisia, että kun minä olen itse määrätietoisesti kehittänyt metsissä, tai vaikkapa pelloilla luontoarvoja ja vaalinut vanhoja metsiä, niin onko sellainen vaara, että nämä sosialisoidaan minulta, Marttila kertoo. 

Karoliina Niemi toteaa, että nyt kun päätös asetuksesta on tehty, on tärkeää suunnata katse tulevaan. 

– Luonnon monimuotoisuuden edistäminen on metsäteollisuudelle tärkeä asia. Toki sinne asetukseen jäi haasteellisia kohtia, mutta nyt meidän katse on eteenpäin. Me katsomme sitä, miten tätä lähdetään kansallisesti toimeenpanemaan. 

Lue myös:

    Uusimmat