Englanti kieltää ”zombi-veitset” – keräilyesineen myynnistä jopa neljä vuotta vankeutta

Keräilijöiden suosimat koristeelliset veitset kielletään Englannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa. Kieltoa perustellaan sillä, että jengit ovat alkaneet käyttää niitä, ja lain rikkomisesta voi seurata jopa neljän vuoden vankeusragaistus.

Kauhuelokuvista muotoiluunsa vaikutteita ottaneet ”zombi-veitset” kielletään torstaina Englannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa.

Keräilijöiden suosimia zombi-veitsiä myydään internetissä ”päänhalkojan” tai ”zombintappajan” kaltaisilla nimillä. Pakkauksissa viitataan usein kauhuelokuviin: veitset on ohjetekstien mukaan tarkoitettu esimerkiksi eläviä kuolleita vastaan puolustautumiseen.

Uusi laki kieltää zombi-veisten myynnin, valmistuksen, vuokrauksen ja maahantuonnin. Veisten kieltoa perustellaan sillä, että myös rikollisjengit ovat löytäneet veitset, joita saa ostettua internetistä alle 20 eurolla.

Lain rikkomisesta voidaan tuomita jopa neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Kieltoa perustellaan jengiväkivallalla – keräilijöistä hätiköityä

Kielto otettiin esille, kun 17-vuotias Blaise Lewinson tappoi teini-ikäisen Stefan Appletonin zombi-veitsellä.

Poliisin tuntomerkit zombi-veitsille:

-  näyttäviä ja niiden tarkoituksena on järkyttää

-  terät ovat usein sahalaitaisia ja niissä on väkivaltaa ihannoivaa kirjoitusta

-  voivat aiheuttaa vahinkoa

-  veitsiä myydään internetissä ja joissain kaupoissa keräilijöille

Ison-Britannian sisäministeri Sarah Newton uskoo kiellon parantavan turvallisuutta. Hänen mukaansa veitset ihannoivat väkivaltaa ja aiheuttavat tuhoa eikä niillä ole paikkaa yhteiskunnassa.

– Olemme löytäneet näitä aseita kaduilta aseratsioissa. Olemme nähneet nettiin ladattuja jengivideoita, joissa kerskaillaan tällaisilla veitsillä, hän toteaa.

Keräilijät pitävät lainsäädäntöä kuitenkin hätiköitynä. Veitsiä kertova Adam tunnustaa BBC:lle olevansa huolestunut siitä, mitä hän tekee omistamilleen laittomille veitsille, kun lainsäädäntö astuu voimaan näin nopeasti.

– Jopa silloin, jos vien veitsen metallinkeräykseen, olen poistunut kotoani laittoman aseen kanssa.

Aseen kantaminen ilman syytä on jo laitonta Isossa-Britanniassa

Lue myös:

    Uusimmat