Iso-Britannian rikollisjengeillä vaarallinen peli – ”Pisteet määräytyvät sen mukaan, kuinka vakava puukotus on kyseessä.”

Iso-Britannian rikollisjengit ovat kehittäneet vaarallisen kisan, jossa "kilpailijoita" pisteytetään sen mukaan, kuinka vakavasti he ovat onnistuneet vahingoittamaan uhrejaan väkivaltaisissa iskuissa.

Kilpailun pistetilannetta ja tuloksia seurataan sosiaalisen median eri julkaisualustoilta, kuten YouTubesta ja Instagramista.

17-vuotias Rhyhiem Barton ammuttiin vuosi sitten Lontoossa. Ampujat tekivät hänestä videon, joka keräsi yli 300 000 näyttökertaa. Ongelmanuorten avustustyössä Bartonin ohjaajana työskennellyt Sayce Holmes-Lewis kertoo järkyttävästä ilmiöstä Sky Newsille.

– Rikolliset pitävät kirjaa tekemistään iskuista. Jos esimerkiksi puukottaa jotakuta päähän tai rintaan, saa tietyn määrän pisteitä. Pisteet määräytyvät sen mukaan, kuinka vakava puukotus tai ampuminen on kyseessä. Heille se on täyttä peliä.

Raa’an pelin pisteet määräytyvät siten, että päähän kohdistuneista vammoista saa 50 pistettä. Rinta on seuraavana järjestyksessä 30 pisteellä ja siitä alemmas mentäessä pisteitä kertyy vähemmän.

– Näin videot, joissa ilakoitiin Rhyhiemin kuolemalla. Ne olivat Instagramissa ja Snapchatissa. Ne saivat minut voimaan pahoin, järkyttynyt Holmes-Lewis kertoo.

Hänen mukaansa videoita ei saada poistettua riittävän nopeasti.

– Tiedän, että sosiaalisen median kontrollointi on vaikeaa, koska materiaalia on siellä niin valtavasti, mutta nuoria ihmisiä kuolee tämän kilpailun vuoksi.

YouTubesta vakuuteltiin Sky Newsille, että kaikki sääntöjen vastaiset ja lainvastaiset videot poistetaan palvelusta. Ylläpidosta kerrottiin, että tällaisen kitkemiseksi tehdään jatkuvasti töitä.


Lue myös:

    Uusimmat