Energiatodistusmarkkinat kuohuvat – ylilyönneiltä ei voi välttyä

Kesäkuun alusta voimaan astunut laki energiatodistusten laadinnasta pientaloille on tuonut markkinoille monta yrittäjää, jolloin ei myöskään vältytä ylilyönneiltä.

1.6.2013 voimaan astunut laki energiatodistuksien laadinnasta pientaloille on tuonut uusille markkinoille monta yrittäjää, jolloin ei myöskään vältytä ylilyönneiltä. Hopeajaloste Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Mikkola sai Lapissa sijaitsevan paritalon puolikkaan energiatodistuksesta 1 850 euron tarjouksen. Paritalon energiatodistuksesta pyydettiin siis 3 700 euroa. Mikkola ei tarjousta hyväksynyt, mutta todennäköisesti kauppoja tehdään näinkin kohtuuttomilla hinnoilla.

– Energiatodistuksen todellinen hinta on 500 euron paikkeilla, kuten Ympäristöministeriö syyskauden alussa totesi, kertoo Skapat Energian johtaja Juhani Vättö

Suomessa on noin 1,1 miljoonaa pientaloa. Energiatodistusmuutos synnytti Suomeen noin 45 miljoonan euron vuosittaiset markkinat. Alkuvaiheessa myös uusia yrittäjiä löytyy.

– Moni pyrkii hyödyntämään syntynyttä tilannetta, vaikka asiantuntemusta tai kokemusta ei olisikaan, Vättö jatkaa.

"Uusi asia hämmentää aina"

Vättö kehottaa ottamaan puheeksi mahdolliset virhe-epäilyt.

– Uusi asia hämmentää toki aina, ennen kuin se löytää uomansa. Niin kuin kaikessa toiminnassa, voi rakennuksen energiatodistuksen laskennassa tapahtua myös virheitä. Mikäli epäilee virheellistä laskentaa, siitä kannattaa heti mainita laatijalle. Nykyään energiatodistuksia voi siis ainoastaan virallisen pätevyyden omaava asiantuntija laatia, Vättö toteaa.

Energiatodistusta laadittaessa tehdään katselmointi, ja sen pohjalta laaditaan toimenpide-ehdotuksia energiatehokkuuden parantamiseksi sekä vaurioiden ehkäisemiseksi. Ulkopuolinen, puolueeton asiantuntijataho näkee rakennuksessa paljon energiansäästötoimenpiteitä. Toimenpide-ehdotukset ovat rahanarvoista tietoa rakennuksen omistajalle.

– Todistus siis kertoo, mihin energialuokkaan rakennus kuuluu ja millaisilla toimenpiteillä energiakuluja voidaan vähentää. Se on tapa säästää omistajan varoja, energiaa ja ympäristöä. Todistuksen voi siis katsoa osaksi omaisuudenhoitoa ja ostajan kuluttajansuojaa, Vättö toteaa.

Mikä energiatodistus? 1.6.2013 alkaen tarvitaan energiatodistus vuonna 1980 tai sen jälkeen rakennetun pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Energialuokitussysteemi on tuttu kodinkoneista ja autoista. Nykyisin rakennuksen energiatehokkuusluokka määritellään rakennuksen teknisten ominaisuuksien mukaan eikä käyttäjien tottumusten perusteella


LUE MYÖS:


MTV3/Jokakoti.fi

Lähde: STT

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat