Mainos

Enemmistö yrittäjistä päättäisi itse aukiolonsa

Kauppojen aukiolon vapauttaminen jakaa yrittäjiä ja työntekijöitä. Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan 72 prosenttia parturi- ja kampaamoalan yrittäjistä vapauttaisi aukioloajat.

 • Pienet päivittäistavaramyymälät saavat olla jo nyt avoinna vapaasti juhlapyhiä lukuun ottamatta. Yli 400 neliön marketit saavat olla avoinna maanantaista perjantaihin kello 7–21, lauantaina kello 7–18 ja sunnuntaisin joko 12–18 tai 12–21 vuodenajasta riippuen.  
 • Aluehallintovirasto voi erityisestä syystä sallia aukiolon muinakin aikoina.  
 • Hallitus kaavailee aukioloaikojen vapauttamista kokonaan.  

Erikoiskaupan yrittäjistä tätä kannattaa vähän yli puolet ja päivittäistavarakaupan yrittäjistä 43 prosenttia.

Ristiriitaisia tuntoja herättänyt hallituksen lakiluonnos palasi maanantaina lausuntokierrokselta. Hallitus kaavailee vähittäiskauppojen sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikojen vapauttamista, jotta yrittäjä voisi itse arvioida parhaan aukioloajan.

Aiemmin aukioloaikojen vapauttamista vastustanut Suomen Yrittäjät kääntyi puheenjohtaja Jyrki Mäkysen mukaan lain kannalle, kun se huomasi jäsenkuntansa muuttaneen yllättävänkin nopeasti suhtautumistaan. Mäkynen uskoo, että varsinkin verkkokaupan kasvanut suosio on kääntänyt yrittäjien kannan.

– Meidän jäsenkuntamme on reagoinut kuluttajien käytöksen muutokseen, Mäkynen uskoo.

Hän toivoo, että hallitus pitäisi kiinni suunnitelmastaan leikata sunnuntaikorvausta, jotta pyhätyön teettäminen olisi yrittäjälle myös järkevää.

Isotkin kaupat voivat jo nyt olla auki normaaliaikojen ulkopuolella, mutta vain poikkeusluvalla. Poikkeuslupien myöntämisessä on Mäkysen mukaan ollut isoja alueellisia eroja, eikä yrityksiä ole kohdeltu tasapuolisesti.

"Kuluttajat eivät kaipaa"

Työntekijöiden näkökulmasta aukioloaikojen vapauttaminen ei näyttäydy näin positiivisena.

Näin lakiluonnoksesta lausuttiin maanantaina päättyneellä lausuntokierroksella:  
  
+ Kauppojen aukiolon vapauttaminen poistaisi byrokratiaa, kun poikkeuslupia ei enää tarvittaisi.  
+ Aukioloaikojen vapauttaminen edistäisi kilpailua ja palvelisi kuluttajia.  
+/- Vaikutusta lähipalveluille on vielä vaikeaa ennakoida. Kuntaliitto toivookin, että asiaa seurataan.  
- Työsuhteiden rikkonaisuus voisi lisääntyä, jos osa-aikaisia tarvittaisiin enemmän. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK arvioi myös työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen vaikeutuvan.  
- Moni pienliike on pärjännyt olemalla auki poikkeuksellisina aukioloaikoina. Liikkeet voisivat menettää etulyöntiasemaansa.

– Työ on jo nyt silppuuntunut ja moni kokee perheen ja työn yhteensovittamisen vaikeaksi. Arvioimme, että ongelma tulisi lisääntymään, sanoo Palvelualojen ammattiliiton (PAM) yhteiskuntasuhdevastaava Hanna Kuntsi.

Hän teilaa väitteen, jonka mukaan aukiolon vapauttaminen olisi kuluttajien toive. Liiton tilaaman selvityksen mukaan kuluttajista 92 prosenttia on tyytyväisiä nykyisiin aukioloaikoihin niissä kaupoissa, joissa useimmiten asioi. Vastanneista 79 prosenttia ei pitänyt tarpeellisena, että tavaratalot tai hypermarketit olisivat auki joulun tai pääsiäisen juhlapyhinä.

Aukioloaikojen vapauttamisen pitäisi PAMin mukaan näkyä myös julkisten palveluiden saatavuudessa.

Suomen Yrittäjien kyselyyn vastasi loppukeväästä 478 vähittäiskaupan myymälää tai kampaamoa ja PAM:in kyselyyn 1000 suomalaista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.