Mainos

Talousvaliokunta kannattaa kauppojen aukioloaikojen vapauttamista

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen otti askeleen eteenpäin, kun eduskunnan talousvaliokunta puolsi hallituksen esitystä.

– En näe syytä, miksi yhden toimialan aukioloaikoja rajoitetaan. Muutos mahdollistaa myös pienille kaupoille paremmat aukioloajat, kun huoltoasemilla jo nyt vastaavat kaupat ovat vuoden ympäri auki, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) sanoo.

Valiokunta ei kuitenkaan päässyt yksimielisyyteen.

Vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien edustajat jättivät valiokunnan mietintöön vastalauseen, jonka mukaan vapauttaminen poistaa pienten kauppojen kilpailuedun ja lisää yö- ja viikonlopputyön haittoja. Epäsäännöllinen työ vaatii vastalauseen mukaan lastenhoidon ja joukkoliikenteen järjestämistä.

Kuntaliiton lausunnon mukaan vuoropäivähoidon tarve ei kuitenkaan lisääntynyt merkittävästi vuonna 2009 tehdyn aukioloaikoja vapauttaneen muutoksen jälkeen, joten vapauttamisen ei voi odottaa aiheuttavan olennaisia vaikutuksia.  
Myös SDP jätti mietintöön vastalauseen. Talousvaliokuntaan kuuluvan Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan työmarkkinaosapuolten pitäisi käydä neuvottelut, joissa arvioidaan muutoksen vaikutukset henkilöstön asemaan ja turvallisuuteen. Ihalaisen mukaan vapauttaminen voi myös vahvistaa kaupan keskittymistä.

Hallitus yksimielinen

Molemmat puolet perustelevat kantaansa kuluttajan tahdolla, mutta eri luvuilla. Vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja SDP:n mukaan suurin osa kuluttajista on tyytyväisiä kaupan nykyisiin aukioloaikoihin. Palvelualojen ammattiliiton (PAM) tilaaman selvityksen mukaan kuluttajista 92 prosenttia on tyytyväisiä aukioloaikoihin niissä kaupoissa, joissa useimmiten asioi.

Hallitus taas käyttää Taloustutkimuksen Suomi Syö-tutkimusta, jonka mukaan 67 prosenttia kuluttajista antaisi kaupoille vapauden päättää aukioloajoistaan.

Kuluttajien todellinen tahto näkynee ensi vuonna, sillä Turusen mukaan hallituspuolueiden kansanedustajat ovat poikkeuksellisen yksimielisiä aukioloaikojen vapauttamisesta.

Talousvaliokunta ei odota rajoitusten poistamisen muuttavan kaupan aukioloa merkittävästi. Suurimpia muutoksia valiokunta odottaa juhlapyhien aukioloaikoihin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.