Enää ei hiivitä kuusivarkaisiin? "Ihmiset ovat niin laiskoja, että varastavat kalliimpia tavaroita"

Suomalaisiin koteihin hankitaan tänäkin jouluna pitkälti yli miljoona joulukuusta. Reilu puolet kuusista ostetaan ja loput niistä haetaan tai saadaan suoraan metsästä.

Siuntiossa Gårdskullan kartanon mailta voi joulukuusia kaataa metsästä ihan luvan kanssa. Kartano on tarjonnut luvallista kuusenpoimintaa 15 vuotta ja kauppa on käynyt.

Edellisvuosina metsään mentiin kartanon traktoreilla, mutta valtavien hankien takia kuuset haetaan nyt jalan.

Timgrenin perhekunta on käynyt hakemassa joulukuusensa kartanon mailta jo viiden vuoden ajan.

Tämänjouluinen kuusi maksoi 40 euroa ja bensat päälle.

– Tämänvuotisen kuusen valitsi vaimo. Mukana joulukuusen kaadossa on lapsenlapset, tytär ja vävypoika. Kuusi viedään lasten kotiin, jossa me kaikki vietämme joulua, kertoo joulukuusen kaataja, perheen ukki Christer Timgren.

Asiantuntijoiden mukaan joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua.

Kuusen kasvattaminen tarkkaa puuhaa

Suomessa on toistakymmentä kuusenpoimintaan erikoistunutta joulukuusenmyyntipistettä. Pääosa suomalaisista joulupuuviljelmistä on perheviljelmiä, joissa kuusenkasvatus on pitkälti käsityötä.

Kuusiviljelijä Henrik Rehnberg Gårdskullan kartanosta painottaa, että joulukuusen taimet ovat tarkkaan valittuja Suomen olosuhteisiin.

Kuusten hoitaminen vaatii myös tarkkaa osaamista.

- Yleensähän ne leikataan ihan keväällä tässä niin kuin kasvu lähtee sitten ja tuo sitä tuuheutta. Se on ihan välttämätöntä, että muuten kuusi kasvaa metsäpuuksi ja liian pitkäksi eikä ole sitten nätti ihmisten mielestä tuolla sisällä, kertoo kuusiviljelijä Henrik Rehnberg.

Rehberg ei usko, että heidän joulukuusiaan varastetaan kartanon tiluksilta kovinkaan montaa.

– Kuusia saa hakata kuusikostamme luvan kanssa, enkä usko, että kuusivarkauksiakaan on enää niin paljon, koska ihmiset ovat niin laiskoja, että varastavat kalliimpia tavaroita, uskoo Rehnberg.

Kuusesta on pidettävä hyvää huolta myös kuljetuksen ajan, sillä sitä voi kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja.

Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin tai pakkausverkkoon.

Katso Tarja Hakulisen juttu (Kymmenen uutiset 16.12.2012)

Lue myös:

    Uusimmat