"En ehkä ole valmis tappamaan ihmisiä" – reservistä eronneet kertovat vakaumuksensa muuttumisesta ja protestoinnista pakollista asepalvelusta kohtaan

"En ehkä ole valmis tappamaan ihmisiä"– reservistä eronneet kertovat vakaumuksensa muuttumisesta 2:50
Katso videolta, kuinka reservistä eronneet kuvailevat vakaumuksiensa muuttumisesta

Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa alkoi tänään viisipäiväinen täydennyspalveluskoulutus reservistä eroa hakeneille alle 50-vuotiaille.

Yksi heistä on entinen tykkimies Mika Tamminen Vantaalta, joka sanoo olevansa onnellinen, että Suomessa on hieno armeija.

– Olen onnellinen, että meillä on näin hieno armeija, mutta olen myös onnellinen, että on myös mahdollisuus siirtyä pois reservistä. 

Tamminen sanoo pohtineensa asiaa pidempään ja piste ii:n päälle oli Ukrainan sota.

– Arvomaailma on ehkä muuttunut ja vakaumus, sillä tavalla, että en ehkä ole valmis tappamaan ihmisiä.

Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa alkoi tänään viisipäiväinen täydennyspalveluskoulutus reservistä eroa hakeneille alle 50-vuotiaille, joiden tulee osallistua koulutukseen. Suurin osa 39 koulutettavasta tulee pääkaupunkiseudulta. Ohjelmassa on ensi-aputaitoja, varautumista ja kyberturvallisuutta.

"Halusin nimeni reservistä eronneiden tilastoon"

Siviilipalvelusjohtajan Mikko Reijosen mukaan eronneissa on ollut samassa suhteessa miehiä ja naisia. Reservistä eronneiden määrä on tänä vuonna kymmenkertaistunut aiemmista vuosista.

– Nyt erohakemuksen jättäneitä on jo lähes 3700, kun tavallisesti vuosittain eronneita on 300-400.

Siviilipalvelukseen suoraan hakeneiden määrä on lisääntynyt tänä vuonna viime vuoteen verrattuna 20 prosentilla eli tämä tarkoittaisi noin 2300-2400 hakemusta.

Tamperelainen Martin Sirén halusi erota aatteen lisäksi myös protestoidakseen pakollista asevelvollisuutta. Hän suoritti asepalveluksen vuonna 2016. 

– Siitä lähtien, kun kuulin ensimmäisen kerran täydennyspalveluksesta ja reservistä eroamisesta, niin halusin sen tehdä ja nyt tämä Ukrainan tilanne antoi sitten viimein sykäyksen.

– Suoraan sanottuna ainoa syy, että menin armeijaan enkä siviilipalvelukseen alunperin oli se, että pääsi lyhyemmällä ajalla sieltä pois. Se painoi silloin enemmän nuorena.

Sirén toivoo muutosta asepalvelukseen.

– En toivo tätä nykyistä järjestelmää miehille pakollista asevelvollisuutta vaan jonkilaista järkevämpää ratkaisua vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Halusin nimeni reservistä eronneiden tilastoon.

Tamminen puolestaan sanoo, että armeijaan meno oli hänelle ainut vaihtoehto aikoinaan.

– Parikymppisenä ei käynyt mielessäkään, että olisin mennyt silloin siiviilipalvelukseen. Nyt mielikuva siviilipalveluksesta on muuttunut. Tiedän useita ihmisiä - jopa upseereita, jotka ovat myös eronneet reservistä.

"Menen sinne minne pyydetään"

Siviilipalveluksen suorittaneille ei ole olemassa korvamerkittyä palveluspaikkaa, mutta tehtävien tarkoitus on eri tavoin vakauttaa yhteiskuntaa ja turvata huoltovarmuus.

– Menen sinne minne pyydetään tai käsketään, Tamminen sanoo.

Hän uskoo voivansa ehkä hyödyntää siviiliammattiaan it-konsultin työtä poikkeusoloissa.

Sairaanhoitajan työtä tekevä Sirén puolestaan haluaa auttaa ihmisiä siviilipalvelusmiehenä.

Täydennyskouluksia järjestetään Lapinjärven lisäksi Kuopiossa Pelastusopistossa, Lohjalla Meriturvassa, Porissa Länsi-Suomen pelastusaluesäätiössä ja Kokkolassa Rauhankasvatusinstituutissa.

Lue myös:

    Uusimmat