Reservistä eroamisessa hurja kasvu tänä vuonna – "Selvästi tämä Ukrainan sota vaikuttaa"

Sota Euroopassa sai ihmiset ostamaan taisteluvarusteita ja kertaamaan 10:24
Katso Uutisaamun keskustelu tiistailta: Sota Euroopassa sai ihmiset ostamaan taisteluvarusteita ja kertaamaan.

Jo yli tuhat suomalaista on siirtynyt Puolustusvoimien reservistä siviilipalvelukseen tänä vuonna, selviää Siviilipalveluskeskuksen tiedoista.

Vuoden alusta torstai-iltapäivään mennessä reservistä on siirtynyt siviilipalvelukseen 1 098 henkilöä. Luku on yli kaksinkertainen lähivuosien lukuihin verrattuna.

Koko viime vuonna hakemuksia vastaanotettiin 435 kappaletta ja kolmena edeltävänä vuonna lukumäärä on vaihdellut 300–400 välillä.

Runsas tuhannen hakemuksen luku ei vielä ole varma, koska henkilön tulee vielä tulostaa hakemuksensa, allekirjoittaa ne ja toimittaa Puolustusvoimien aluetoimistoon hyväksyttäväksi.

Niistä lähes 400 hakemuksen osalta päätös on aluetoimistossa jo tehty, loput runsaat 600 on joko lähettämättä tai käsittelyssä aluetoimistossa.

Johtaja: Ukrainan sota vaikuttaa

Viime päivinä hakemuksia on tehty paljon. Esimerkiksi tiistaina niitä tehtiin 80 ja keskiviikkona yli 90. Vertailun vuoksi koko viime joulukuussa niitä tehtiin 60 ja luku oli keskimääräistä kuukautta korkeampi.

– Voi sanoa, että viime viikolta alkaen tämä suurin kiihtyminen on alkanut, siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen kertoo MTV Uutisille.

– Alkuvuosi alkoi vilkkaana ja selvästi tämä Ukrainan sota vaikuttaa siihen, hän toteaa.

Ukrainassa alkaneen sodan myötä myös keskustelu Suomen turvallisuudesta, sodan mahdollisuudesta sekä Suomen mahdollisesta liittymisestä Natoon on käynyt kuumana.

Tulisiko Suomen liittyä Natoon? Asiantuntijan mukaan päättäjien on ryhdyttävä syvällisempään keskusteluun: ”Kansalla on oikeus vaatia ja tietää” 2:50
Näin Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak uskoo Nato-keskustelujen etenevän.

Siirtynyt ei käytettävissä sotilaallisiin tehtäviin poikkeusoloissa

Siirtymisellä reservistä asepalveluksen käynyt henkilö siirtyy siviilipalvelukseen niin, ettei häntä enää määrätä sotilaallisiin tehtäviin tai esimerkiksi kertausharjoituksiin. Häntä kohdellaan jatkossa siviilipalveluksen käyneenä, ja esimerkiksi poikkeusoloissa hän olisi käytettävissä siviilitehtäviin.

Siirtyminen reservistä siviiliin tapahtuu tekemällä täydennyspalvelushakemus ja sen jälkeen osallistumalla viiden päivän täydennyspalvelukseen. Siirtyminen reservistä tulee voimaan sillä hetkellä, kun aluetoimisto on hyväksynyt hakemuksen. 

Viimeksi suurempi määrä hakemuksia tuli vuonna 2015, kun hakemuksia tuli koko vuonna lähes tuhat. Silloin taustalla oli Puolustusvoimien lähettämä niin sanottu reserviläiskirje, jonka myötä mahdollisuus siirtyä reservin tehtävistä siviilipalvelukseen tuli suurempaan tietoisuuteen.

Koulutuseriä tavanomaista enemmän

Täydennyspalvelushakemuksen jättämisen jälkeen henkilö määrätään viiden päivän täydennyspalvelukseen 12 kuukauden sisällä hakemuksen vastaanottmaisesta. Kasvanut hakemusmäärä vaikuttaa siihen, miten pian täydennyspalvelukseen voi päästä. Tälle vuodelle on kalenteroitu jo tavanomaista enemmän koulutuseriä, ja syksylle saadaan lisättyä täydennyspalveluseriä. 

– Se on huomattava, että hyväksytty hakemus riittää siirtämään reservin tehtävistä, Reijonen muistuttaa.

Yli 50-vuotiaita ja rauhanajan palveluksesta vapautettuja henkilöitä ei määrätä koulutukseen heidän siirtyessä reservistä siviilitehtäviin.

Lue myös:

    Uusimmat