Mainos

Emu-keskustelu jatkui eduskunnassa

Hallitus aikoo vielä tällä viikolla pohtia, miten eduskunnan suuren valiokunnan edellyttämät uudet Emu-selvitykset toteutetaan. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) kertoi asiasta tänään eduskunnassa alkaneessa rahaliittoa koskevassa palautekeskustelussa.

Sekä oppositio että suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) torjuivat pääministeri Paavo Lipposen (sd.) näkemyksen siitä, että selvitysten teettäminen loputtomasti on vastuun pakoilua. Tuomioja piti Emun vaikutusten ja vaihtoehtojen selvittämistä vastuullisena ja viisaana päätöksenteon valmisteluna. Keskusta katsoi, että hallitus haluaa harjoittaa suut tukkivaa yhden totuuden politiikkaa.

Oppositio oli tyytyväinen suuren valiokunnan kriittiseen mietintöön, jossa jätettiin Suomen vaihtoehdot avoimiksi. Hallituksen selonteon lähtökohta oli se, että Suomi pyrkii ensimmäisten maiden joukossa rahaliiton jäseneksi.

Niinistö torjui opposition joissakin puheenvuoroissa esitetyt arviot siitä, että viime aikoina Emun suosio olisi hiipunut ja sen tielle olisi kasautunut esteitä. Tuoreita terveisiä Amsterdamista tuonut Niinistö katsoi Emu-hankkeen päinvastoin vahvistuneen tuntuvasti parin viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

Yksi eduskunnassa esille nostettu selvitysvaatimus koskee mahdollisuutta palata markan kelluvaan kurssiin. Suuren valiokunnan ja opposition ohella tämän vaihtoehdon tutkimista piti tärkeänä kulttuuriministeri Claes Andersson (vas. ). SDP:n eduskuntaryhmä suhtautui asiaan pidättyvästi. Kelluttamisen uskottiin "kuluttavan uskottavuuspääomaa", minkä hintaa olisi puolestaan vaikea arvioida.

Selontekokeskustelua leimasi edelleen kiista siitä, missä muodossa Emu-ratkaisu tulisi tehdä. Oppositio ja myös monet hallituspuolueiden kansanedustajat ovat lain kannalla. Vihreiden ryhmäpuhuja Paavo Nikula esitti, että asiasta päätettäisiin liittämällä valtion talousarviota koskevaan lakiin Emun lähentymisehtojen täyttäminen.

Niinistö ei innostunut ajatuksesta. Hänen mielestään Emu-jäsenyys on aivan eri asia kuin budjetin laatiminen. Niinistö puolusti edelleen tiedonantoa, jota hän kuvaili järeimmäksi poliittiseksi tavaksi lähestyä eduskuntaa.

Emu-keskustelu viedään päätökseen huomenna. Ennen kesälomalle lähtöään eduskunta hyväksyy vielä keskiviikon ja torstaisen välisenä yönä lopullisesti kotitalouksien työllistämistukea koskevan kokeilulain.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.