Emil Ruusuvuori kävi tennisparatiisissa ja haluaa sinne takaisin – yksi asia jäi harmittamaan upeassa alkukaudessa: "On ainakin selkeä tavoite"

5:40
Emil Ruusuvuori kertoi huikeast alkukaudestaan MTV Urheilulle tammikuun lopussa.

Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan, Suomen tennisässä Emil Ruusuvuori, 20, kiertäisi parhaillaan maailmaa ATP-kiertueen kilpailuissa.

Indian Wellsin kisan jälkeen kiertueella piti pelata viime viikolla Miamissa Masters-turnauksessa. Huhtikuun puolella kiertueen oli tarkoitus siirtyä Eurooppaan massakaudelle, joka huipentuisi Ranskan avoimiin toukokuussa.

Nyt eletään kuitenkin koronaviruksen aikakautta. Kaikki edellä mainitut kilpailut on siirretty tai peruttu, kuten ovat myös ATP-kiertueen tulevat kilpailut aina kesäkuulle saakka. Aika näyttää, jäävätkö perumiset siihen.

Emil Ruusuvuori puolestaan on viettänyt aikaansa Helsingissä, pääasiassa neljän seinän sisällä. Ruusuvuori on ollut ollut karanteenissa 14. maaliskuuta lähtien palattuaan Yhdysvalloista.

MTV Urheilun haastattelussa päivää ennen karanteenin päättymistä mies myönsi karanteenin alkaneen maistua jo puulta, mutta löysi tilanteesta myös hyvää.

– Harvoin saa näin pitkään olla perheen kanssa ja muutenkin näin pitkään kotona. Se on ihan mukavaa. Mutta pikkuhiljaa alkavat päivät käydä vähän pitkiksi, Ruusuvuori sanoi perjantaina.

Aivan pelkästään sisätiloissa Ruusuvuori ei sentään ole ollut. Ulkomailta saapuvien karanteeni sallii muun muassa ulkoilun, ja tätä mahdollisuuttaan Ruusuvuori on käyttänyt pyrkiessään pitämään huolta kunnostaan.

– Olen vähän koettanut lenkkeillä ja pyöräillä, mitä saa tehdä, mennä vähän ulos. Muuten olen ollut kotosalla.

Äkkilähtö Yhdysvalloista

Koronavirus pysäytti tennismaailman 8.maaliskuuta. Pelaajat olivat valmistautumassa Indian Wellsin Masters-turnaukseen Kaliforniassa Yhdysvalloissa, kun tieto kisan perumisesta julkaistiin. Kaliforniassa oli myös Ruusuvuori, joka oli osallistumassa ensimmäistä kertaa legendaarisen turnauksen karsintaan.

– Sitä sanotaan tennisparatiisiksi, eikä ihme. Kenttiä on järjettömästi, aina pääsee treenaamaan. Siellä on myös paljon porukkaa, keitä on nähnyt telkkarissa. Olisi ollut hieno päästä pelaamaan heidän edessään. Odotan innolla, että pääsen takaisin.

Yhden huonon puolenkin Ruusuvuori Indian Wellsistä löytää.

– Aika kallista siellä on.

Indian Wells -kokemus jäi tällä kertaa lyhyeksi, kun maat eri puolella maailmaa alkoivat sulkea rajojaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Onneksi päästiin sieltä himaan. Lähdettiin aika nopeasti, kun kuultiin, että rajat alkavat mennä kiinni.

Kolme päivää Indian Wellsin perumisen jälkeen miesten ATP- ja naisten WTA-kiertue ilmoittivat peruneensa kaikki turnaukset kuudeksi viikoksi. Muutamaa päivää myöhemmin turnaustaukoa pidennettiin jatkumaan 7. kesäkuuta saakka.

Huikea nousu rankingissa

Se, että Ruusuvuori ylipäätään pääsi osallistumaan Masters-tason turnaukseen, johtuu hänen upeista otteistaan kiertueella. Vauhti on ollut huimaa.

Vielä vuosi sitten Ruusuvuori oli ATP-rankingissa neljänsadan huonommalla puolella. Elokuun lopulla julkaistulla listalla sijoitus oli jo 209. Syksyn voitot haastajatason kilpailuissa ja mainiot otteet alkuvuoden turnauksissa nostivat Ruusuvuoren jo sijalle 101.

Siihen sijoitus jää nyt pitkäksi aikaa, sillä ATP- ja WTA-kiertueet ovat ilmoittaneet jäädyttävänsä rankingit aikaan ennen Indian Wellsiä. Näin kukaan pelaajista ei menetä pisteitä eikä myöskään kerää niitä lisää.

Pitkä tauko tuli Ruusuvuorelle huonoon aikaan. Viime kevään tulosten perusteella hänellä olisi ollut nyt ja tulevina viikkoina puolustettavanaan vain pieniä pistemääriä, jolloin rankingin nostaminen rutkastikin ylöspäin olisi ollut mahdollista hyvässä vireessä olleelle pelaajalle.

Miten rankingpisteiden kerääminen jatkuu, kun pelit palaavat tauolta, on vielä epäselvää.

– Saa nähdä, mitä siitä tulee. Pakko niiden (ATP) on siihen jotain keksiä. Voi tulla aika paljon palautetta, että se suosii jotakuta, mutta eiköhän ne johonkin tulokseen päädy.

Kiertueella rento meininki

Ruusuvuori nousi toden teolla suomalaisten urheilukansan tietoisuuteen syyskuussa, kun hän kaatoi maailmanlistan viitosen Dominic Thiemin Davis Cupissa Helsingissä. Mediahuomio oli niin ikään suurta, kun hän alkuvuodesta rynnisti kohti maailmanlistan sadan parhaan joukkoa.

Ruusuvuori selviytyi tammikuussa Canberran suuren haastajakiertueen kisan finaaliin ja eteni helmikuussa ensimmäistä kertaa urallaan pääsarjaan ATP-kiertueella. Ensin Montpellierissä ja sitten Marseillessa.

Epäonneakin mahtui matkaan, kun Dubain turnauksen karsinta jäi kesken vatsataudin vuoksi.

Vaikka kokemukset pääkiertueen turnauksissa ovat toistaiseksi muutaman kilpailun mittaisia, Ruusuvuori tuntuu viihtyneen hyvin.

– Tuntuu, että kokonaisfiilis kentän ulkopuolella pelaajien kesken on vähän parempi ja rennompi (kuin haastajakiertueella). Siellä on paljon jätkiä, jotka ovat olleet siellä pitkään, ja kaikki on tuttua heille. On kivempi fiilis ja positiivisempi ilmapiiri kentälläkin, Ruusuvuori sanoo.

– Kun ensimmäistä kertaa näkee huippupelaajia koko ajan, vähän sitä siinä tarkkailee. Koko ajan joka päivä näkee jotain uutta ja oppii. Se vie energiaa, mutta vähitellen siihen tottuu.

Tärkeintä on ollut huomata, että astetta kovemmissa turnauksissa voi myös pärjätä. Ruusuvuori eteni Montpellierissä toiselle kierrokselle ja pelasi tiukkoja otteluita sadan parhaan joukossa olleita pelaajia vastaan.

– Kun huomaa, että pelin puolesta pystyy siellä olemaan ja pelaamaan ketä vastaan tahansa, se on tietysti hyvä fiilis. Tajuaa, että kuuluu sinne.

Seuraavat viikot fysiikka edellä

Koronaviruksen aiheuttaman pelitauon aikana on hyvä hetki kehittyä entistä paremmaksi. Kun Ruusuvuori lauantaina vapautui karanteenistaan, alkoi kova työ kohti hetkeä, kun tennismaailma taas palautuu normaaliin päiväjärjestykseen.

Ruusuvuori sanoo talven pelien osoittaneen hyvin, millä osa-alueille kokeneemmat pelaajat ovat vielä edellä.

– Fyysisyys ja sitä kautta puolustuspeli ja tasaisuus ovat todella hyvällä tasolla. He pystyvät pitämään tasonsa yllä viikko toisensa jälkeen, kestävät aikaerot ja useat pelit, ja kun on taukoa kisoista, treenaavat paljon, Ruusuvuori kuvailee.

– Syöttö on todella isossa roolissa etenkin kovilla kentillä, ja sisällä vielä enemmän. Sillä saa tosi paljon pisteitä. 50–100 joukossa pelaajat ovat todella tasaisia, ja syöttö on iso ase.

Ruusuvuori kertoo etsineensä paikkaa, missä pääsisi tekemään myös tennisharjoituksia, kun lähes kaikki liikuntapaikat ovat suljettuina. Vaikka paikka löytyisi, jäävät lajiharjoitukset toistaiseksi vähemmälle huomiolle. Tenniksen pelaamista Ruusuvuori sanoo lisäävänsä, kun selviää, koska turnaukset jatkuvat.

– Fysiikkapuolta pystyy tekemään ihan missä tahansa. Sinne keskitytään varmasti, että jaksaa tietysti yksittäiset pelit ja on tarpeeksi voimaa niihin, mutta kestävyyden kautta jaksaa pelata monta viikkoa putkeen. Nyt varmasti tehdään monta viikkoa fysiikkapainotteista touhua.

Vakituisesti ATP-kiertueelle

Pitkästä tauosta huolimatta Ruusuvuoren tavoitteet kuluvalle kaudelle ovat ennallaan. Tarkoituksena on vakiinnuttaa paikka ATP-kiertueella.

Ruusuvuoren nykyinen ranking 101 riittäisi mahdollisesti suoraan paikkaan Grand Slam –turnausten pääsarjassa, mutta muita kisoja ajatellen sitä pitäisi pystyä hilaamaan ylöspäin joitain kymmeniä sijoja. Niin kuluttavat karsinnat jäisivät pois ohjelmasta.

– Jos pelaa monta viikkoa putkeen ja aina pitää pelata 2–3 ottelua enemmän kuin vastustaja, kyllä se jossain näkyy, Ruusuvuori sanoo.

– Toisaalta, kun on vasta tulossa ylöspäin, on hyvä, että tulee paljon matseja. Mutta kun voittaa tarpeeksi, ei tarvitse enää karsintoja pelata. Sitä kautta se tulee.

Ruusuvuoren ranking on pyörinyt aivan sadan rajan tuntumassa, mutta sen huonommalla puolella koko alkuvuoden. Jossain kohtaa rankingia reaaliaikaisesti laskeva verkkosivusto näytti Ruusuvuoren jo rikkovan maagisen sadan rajan ja nousevan sijalle 99. Niin ei kuitenkaan vielä käynyt. Se hieman kismittää.

– Mieluummin olisin ollut sadan sisällä, mutta tästä vaan nälkä kasvaa. Se on hyvä motivaattori, kun pääsee pelaamaan. On ainakin selkeä tavoite.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja