Jarkko Nieminen ihastelee merkittävää harppausta Emil Ruusuvuoren pelissä – "Yksi tärkeimpiä taitoja tenniksessä"

Emil Ruusuvuori löi itsensä suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään Miamin Masters-turnauksessa. Suomalainen eteni upeasti 16 parhaan joukkoon ja nappasi matkalla uransa kenties komeimman voiton. Tennislegenda Jarkko Nieminen näkee Ruusuvuoren pelissä selkeän muutoksen aiempaan.

Kulunut koronavuosi on ollut erikoinen myös tennisammattilaisille. Kausi keskeytyi vuosi sitten keväällä, ja Ranskan ja Yhdysvaltain avoimet siirrettiin pelattavaksi syksyllä. Pitkä turnaustauko antoi pelaajille aikaa harjoittelulle, mikä kantaa hedelmää.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Emil Ruusuvuoren uraa läheltä seurannut Jarkko Nieminen tunnistaa suomalaisnuorukaisen pelissä uusia elementtejä, jotka pääsivät näkyviin Miamin kisan menestyksessä. Nieminen sanoo Ruusuvuoren laadukkaan ja kovantyönteon näkyvän nyt kovissa otteluissa. Niemisen silmään on pistänyt Ruusuvuoren pelin monipuolistuminen etenkin verkolla.

– Lisääntynyt eteenpäin tuleminen, syvyyssuunnan liikkuminen ja verkkopelaaminen kaiken muun lisäksi. Kokonaisuus on mennyt eteenpäin, mutta tuo on yksi sellainen, mikä näkyy selkeästi, Nieminen sanoo MTV Urheilulle.

– Emilin lentolyönnit eivät ikinä ole olleet huonoja, mutta hän ei ole käyttänyt niitä niin paljon. Kun hän on treenannut, lentolyönnit ovat parantuneet ja hän myös liikkuu paljon luonnollisemmin verkolla. Peliin on tullut uusi ulottuvuus. Se on tietysti vastustajalle haastavampaa, kun voi halutessaan nousta verkolle, jossa on myös vahvoilla.

Ruusuvuoren komein voitto Miamista irtosi toisella kierroksella, kun helsinkiläinen kaatoi maailmanlistan seiskan Saksan Alexander Zverevin kolmessa erässä (6-1, 3-6, 2-6). Niemiseen teki vaikutuksen etenkin se, miten Ruusuvuori nousi taktiikkamuutoksella voittoon vaikean ensimmäisen erän jälkeen ja jaksoi kuumissa olosuhteissa fyysisesti toteuttaa taktiikkaansa loppuun saakka.

– Hän sopeutui alun jälkeen vastustajan peliin ja teki hienoja ja järkeviä taktisia muutoksia. Alkoi rakentaa pisteitä järkevämmin, monipuolisemmin ja laadukkaammin. Voitto on tietysti vielä arvokkaampi, kun se tulee tuolla tavalla.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Zverev-ottelun nousu oli kelpo osoitus siitä, miten suomalaisen peli on kehittynyt. Niemisen mukaan "yksi tärkeimpiä taitoja tenniksessä" on juuri taito sopeutua vallitsevaan tilanteeseen. Sen Ruusuvuori taitaa teorian lisäksi myös käytännössä.

– Hän pystyy pelillisesti sopeutumaan siihen, mitä tapahtuu ja vaihtamaan vähän taktiikkaa. Peli on totta kai myös parantunut, että taso riittää tuollaiseen tulokseen, mutta peli on myös monipuolistunut. Hänellä on olemassa plan b, eikä hän pelaa niin yksiulotteista tennistä, mitä esimerkiksi siinä ensimmäisessä erässä.

Kehitettävääkin Ruusuvuoren pelistä toki vielä löytyy. Hänen turnauksensa päättyi neljännellä kierroksella Italian Jannik Sinneriä vastaan. Ottelu paljasti Niemisen mukaan sen, missä Ruusuvuorella on yhä tekemistä.

– Tuntuu, että tällä hetkellä hän pystyy peruspelissä pysymään ketä tahansa vastaan hyvin mukana ja pystyy jopa ohjaamaan itse peliä. Tuolla tasolla syötön merkitys korostuu, pisteet ratkaistaan ensimmäisessä ja toisessa lyönnissä. Siinä Sinner oli vielä parempi.

Nieminen ei innostu vertailusta

Perjantaina 22 vuotta täyttänyt Ruusuvuori nousee Miamista saalistamansa pistepotin turvin maailmanrankingin 75. sijalle. Sadan parhaan joukkoon Ruusuvuori murtautui elokuun lopussa ja 200 joukkoon vuotta aiemmin. Nousu on ollut nopeaa. Niemisen mukaan Ruusuvuori on todella hyvin tenniksen ”kärjen junassa mukana”.

– Aina, kun on tullut uusi haaste ja seuraava taso, hän on sopeutunut nopeasti ja vastannut haasteisiin tosi nopealla aikataululla. Ura on hyvällä mallilla, Nieminen sanoo.

– Kaikki, mitä hän tekee ammattilaisurheilijan arjessa näyttää tosi positiiviselta. En ihmettele, että suunta on ylöspäin. Hän ei varmasti jää noille sijoille, ennätykset ja muut ovat varmasti kaukana korkeammalla.

Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Niemien oli saman ikäisenä murtautunut jo 30 parhaan pelaajan joukkoon maailmassa. Parhaimmillaan Nieminen nousi rankingin sijalle 13 ja voitti urallaan kaksi ATP-tason turnausta.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ruusuvuoren saavutuksia vertaillaan herkästi juuri Niemiseen saman ikäisenä.

– En hirveän innoissani vertaile eri aikakausien urheilijoita keskenään, se on vähän turhaa. Ajat muuttuvat ja laji kehittyy. Enkä puhu pelkästään tenniksestä. Olin itse tuolloin hyvässä vauhdissa ja kovassa nousussa ja sitä on Emilkin.

Sen Nieminen myöntää, että pelaajien vertaileminen keskenään on kiinnostavaa ja iso osa urheilua, tietynlainen urheilun suola. Pelaajat kuitenkin kehittyvät eri tahtiin.

– Olemme erilaisia pelaajatyyppejä, mutta on meissä varmasti paljon samojakin ominaisuuksia urheilijoina. Uskon, että Emil pystyy menestymään isoissa kisoissa ja menemään pitkälle. Sitä se (nousu huipulle) vaatii, ja Emil on todistanut, että se on mahdollista. Ei ole epäilystäkään, etteikö hän voi olla siellä aika korkealla.

Lue myös:

    Uusimmat