EM-hopealle juossut monilahjakkuus Lotta Kemppinen tähtäsi ensin huipulle toisessa lajissa, valmentaja paljastaa käännekohdan – "Hän ei halunnut pikajuoksijaksi"

9:15
Videolla kuvaa Lotta Kemppisen EM-hopeasta.

22-vuotiaan Lotta Kemppisen alkuvuosi on sujunut upeasti. Kemppinen on ehtinyt pistää 60 metrin Suomen ennätyksen jo kahdesti uuteen uskoon. Helmikuun lopun SM-hallikisoissa Kemppinen paineli voittoon ajalla 7,16.

Upea alkukausi sai jatkoa sunnuntaina Torunissa, kun Kemppinen juoksi EM-hopealle.

Seuratasolla HIFK:ta edustava Kemppinen on tehnyt valmentajansa Mervi Brandenburgin kanssa yhteistyötä jo yli kymmenen vuotta. Lahjakas nuori urheilija kiinnitti Brandenburgin huomion nopeasti.

– Minulla on heittotausta, niin minua pyydettiin heittovalmentajaksi lahjakkaaseen tyttöryhmään. Siellä se Lottakin seisoskeli ja kiekkoa hänelle valmensin. Tiesin, että hän oli kova juoksemaan ja hyppäämään. Totesin heille, että tulen nyt kiekkoa teille valmentamaan. Hän totesi topakkana, ettei hän voi tietää, onko se kiva laji, kun en ole kokeillut, Brandenburg muistelee MTV Urheilulle.

Kaksikon yhteistyö on sujunut mutkitta, vaikka erimielisyyksiäkin on mahtunut matkan varrelle. Keskinäiset erimielisyydet ovat kuitenkin olleet Brandenburgin mielestä vain positiivisvaikutteisia.

– Olemme aikamoinen taisteluparikin. Emme me aina ole todellakaan samaa mieltä asioista. Se on minusta jutun juurikin. Varmaan sitä kehitystä on tapahtunut, kun minäkin olen aika tiukka ja vaativa, Brandenburg kertoo.

– Varmasti nuorena olin aika kontrolloivakin valmentajana. Halusin tietää kaiken, mitä tapahtuu mihinkin kellonaikaan. Siitä on joutunut jo luopumaan.

Vuosien varrella Brandenburg on oppinut tuntemaan valmennettavansa erinomaisesti. Hän tietää tarkalleen, minkälaiset toimintamallit toimivat Kemppiseen parhaiten.

– Olen tajunnut sen, että hän tylsistyy nopeasti. Hän haluaa, että treenit ovat virikkeeltään monipuolisia. Hän ei rupeaisi samaa harjoitusohjelmaa tekemään monia viikkoja putkeen. Siellä pitää olla aina pieniä jujuja, joilla häntä haastaa, Brandenburg sanoo.

Kemppisen luonteenpiirteet sopivat Brandenburgin mielestä loistavasti juuri pikajuoksuun.

– Hän on sinällään perfektionisti, vaikka onkin lunki ja todella laiska. Hän ei kyllä tee yhtään ylimääräistä vetoa tai liikettä, Brandenburg kuvailee suojattiaan naurahtaen.

"Ei halunnut pikajuoksijaksi"

Lahjakas Kemppinen päätyi keskittymään pikajuoksuun monien vaiheiden jälkeen. Kemppinen halusi ensin tähdätä huipulle seitsenottelussa, koska koki, ettei hän voi nousta maailman kärkeen pikajuoksussa.

– Hän ei halunnutkaan pikajuoksijaksi. Hän olisi halunnut ottelijaksi. Myöskin sen takia, että hän tietää itse tilastot. Hän oli sitä mieltä, ettei tule pääsemaan pikajuoksussa maailman huipulle, mutta ottelussa olisi voinut päästä, Brandenburg kertoo.

Miten Kemppinen sitten lopulta päätyikin valitsemaan pikajuoksun? Brandenburgin mukaan syy on hyvinkin yksinkertainen.

– Jalat eivät kestäneet. Tulimme etelän leiriltä ja pituushyppyharjoitus oli siinä käynnissä. Ihan kuin hän olisi kummituksen nähnyt siinä lankulla. Hän mietti sitä, että kestävätkö hänen jalkansa. Sanoin, että eivät kestä, Brandenburg kertaa tapahtumien kulkua.

Lahjakkuutta olisi riittänyt myös kiekonheittoringissä. Kiekonheittotaustan omaava Brandenburg on löytänyt lajista yhdistävän asian hänen ja Kemppisen valmennussuhteessa. Välillä Kemppinen saattaa jopa itse haluta harjoitella kiekonheittoa.

– Hänhän on erittäin hyvä kiekonheittäjä. Viime kesänä, kun oli vähän rankka kesä, hän kysyi, voitaisiinko mielenvirkistykseksi heittää kiekkoa. Hän kävi vetämässä yhden treenin, meni kisaan ja heitti naisten kiekkoa 41 metriä, Brandenburg kertoo.

Tähtäin Pariisissa

Nyt Kemppinen kuitenkin keskittyy täysillä pikajuoksuun. Tuo päätös on tuottanut jo tulosta upealla tavalla 60 metrin Suomen ennätyksen ja tuoreen EM-hopean myötä.

Vahvan talvikauden myötä kesänkin tavoitteet ovat selkiytyneet. Brandenburgin ja Kemppisen tavoitteena on pyyhkäistä 100 metrin ennätysajasta 11,45 useampi kymmenys pois.

– Tavoite on, että saisimme ehjän kevään ja satasen aikaa roimastikin alaspäin. Viime keväinen korona rokotti harjoittelusta paljonkin. Siinä oli muitakin asioita, jotka vaikuttivat urheilemiseen, Brandenburg toteaa.

Brandenburg uskoo, että Kemppinen pystyisi juoksemaan tulevalla kesäkaudella jopa alle 11,3 sekunnin.

– Siihen näyttäisi olevan mahdollisuudet.

Kemppinen ja Brandenburg haluavat myös, että tuore EM-hopeamitalisti pääsee kesän aikana kilpailemaan tasokkaissa kansainvälisissä kilpailuissa. Kansainväliset kilpailut tulevat tarpeeseen, sillä Kemppisen ja Brandenburgin pidemmän aikavälin tähtäimenä on päästä vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

– 2024 Pariisin olympialaiset ovat meidän yhteinen tavoitteemme. Sinne pitäisi päästä. Silloin pitää kovaa juosta, jos sinne ylipäätään pääsee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja