Elonkerjuu-yhtyeestä tutun Johanna Koivun toipuminen koronaviruksesta kesti 90 päivää – kertoo nyt, mistä sai tartunnan

Johanna Koivu kertoo, että sairaus nosti myös vanhat traumat esiin. 

Elonkerjuu-yhtyeen viulistina tunnettu Johanna Koivu sairastui maaliskuun puolessa välissä koronavirukseen. Nyt hän kertoo julkaisemallaan YouTube-videollaan siitä, että miten hän sairastui siihen ja millaista sairausaika on ollut. 

Koivu kertoo saaneensa tartunnan kollegaltaan, joka oli ollut Naistenpäivän surullisenkuuluisassa konsertissa Helsingin Musiikkitalolla, josta jopa sata ihmistä sai tartunnan ja levitti sitä eteenpäin

– Maaliskuussa olin teatterissa töissä. Pesin näytöksen aikana useita kertoja käsiä ja desinfioin niitä, mutta oltiin kolme tuntia pienessä tilassa yhdessä, niin se levisi siellä, Koivu kertoo videolla. 

Lihaskivut yltyivät

Kollega oli alkanut saada oireita esityksen jälkeisenä yönä, Koivu neljä päivää myöhemmin. Koivulle oli tullut alkuun flunssan oireita ja lihaskipuja. Kuume oli noussut yöllä peräti 40 asteeseen, mutta laskenut yön aikana 38 asteeseen. 

Koivu ei osannut edes kuvitella, että hänellä voisi olla koronavirus, sillä oireisiin ei kuulunut kuiva yskä tai hengenahdistus. Maaliskuussa koronaviruksen erilaisista oireista ei ollut myöskään niin paljon tietoa, entä kuin nyt. 

Sen sijaan Koivun lihaskivut yltyivät niin pahaksi, että jopa sängyssä makaaminen teki kipeää. 

– Ainoastaan seistessä kivut oli siedettevämmät. Oireet kestivät noin viisi päivää, Koivu kertoo videolla. 

Keuhkokramppeja

Kuudentena päivänä Koivulla oli ollut jo parempi olo. Samaan aikaan hän sai tietää, että kollega oli sairastanut koronaviruksen, joten hän päätti hakeutua testeihin. 

Usean puhelun ja asiantuntijoilta toiselle soittamisen jälkeen hän pääsi viimein ottamaan testin Helsingin Meilahteen drive in -näytteidenottoon.

Samaan aikaan, kun hän sai positiivisen testituloksen, alkoi hänellä tulla hengitysvaikeuksia. 

– Ne (hengitysvaikeudet) alkoi olla lopulta niin vaikeita, etten pystynyt mennä selälleen makamaan. Jouduin valvomaan yhden yön, kun hengitys ei kulkenut. 

Tuona yönä Koivu hakeutui sairaalaan, jossa häneltä otettiin erinäisiä testejä. Hengenahdistuksen lisäksi hänellä tuli huimausta. 

Kotiin päästyään Koivulla alkoi tulla kohtauksia, jossa hänen sydämensä alkoi hakkaamaan ja keuhkot kramppaamaan. Hän soitti koronapuhelimeen, joka käski mennä pikimmiten sairaalaan. 

– Sairaalassa mitattiin hapetusarvot ja kuvattiin keuhkot, jotka osoittautuivat hyväksi. Silti tunsin olevani hengityksen suhteen kuin kala kuivalla maalla, hän kertoo. 

Lääkärit ovat sanoneet Koivulle, etteivät osaa hoitaa häntä, sillä koronavirus ja sen myötä tulleet oireilut ovat niin uutta. Koivu onkin ottanut itse yhteyttä eri asiantuntijoihin selvittääkseen sen, että mikä häntä vaivaa. 

– Eräs funktionaalisen lääketieteen lääkäri kertoi mulle, että tällaisessa tapauksessa on kyse erään entsyymin päällejäämisestä. Että jos saa edes jotain vastauksia, niin sillä on hirveän suuri merkitys. 

Kuolemanpelko

Koivu kertoo videolla, että kaiken kaikkiaan hän koronavirus ja siitä tulleita tulleita jälkioireita on kestänyt  peräti 90 päivää. Vasta nyt hän tuntee olevansa paranemaan päin. Hän ei ole ollut aikoihin myöskään karanteenissa, sillä itse koronavirusta hän ei ole sairastanut pitkään aikaan ja lääkärit eivät ole hoitaneet häntä enää koronapotilaana.

Tauti nosti pintaan hänellä myös vanhoja traumoja. Koivu avautuu videolla siitä, kun hänen hyväkuntoinen äitinsä oli kuollut hetkessä keuhkoveritulppaan. Sairastuttuaan itse koronavirukseen on se nostattanut pintaan kuolemanpelkoa. 

Hän on kuitenkin käynyt pelkoaan läpi kehoterapiakoulutuksensa avulla. 

– Uskon, että tämä aika tulee opettamaan jotakin. Sitten kun tämä koettelemus on ohi, niin katson itseäni ja maailmaa uudella tavalla, Koivu toteaa videolla. 

(Johanna Koivu kertoi asiasta myös Instagram-tilillään.)

Katso koko video täältä

Lue myös:

    Uusimmat