Elokuvateatterit, urheilukatsomot, museot, konsertit... – näihin "vähäisen riskin" paikkoihin pääsee yhä koronapassilla, ellei avi kiellä niitä erikseen

Kulttuuriministeri: Teatterit, kirjastot museot, urheiluottelut - näitä matalan riskin tilaisuuksia hallitus ei aio rajoittaa 1:26
Kulttuuriministeri: Teatterit, kirjastot museot, urheiluottelut - näitä matalan riskin tilaisuuksia hallitus ei aio rajoittaa

Koronapassia ei hyllytetä täysin, vaikka se ei ole enää voimassa koronan leviämisalueilla ”kohtalaisen ja korkean riskin” tilaisuuksissa ja tiloissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) määrittelemiä "vähäisen riskin tilaisuuksia" voidaan yhä jatkaa, ja osassa niistä tarkastetaan yhä koronapasseja.

Vähäisen riskin tilanteista esimerkeiksi käyvät lähiliikenteen junat ja bussit, museot, kampaamot, torit ja markkinat, lähiopetus koulussa sekä sisätilat massakonserteissa ja urheilukatsomoissa, joissa istumapaikat on määritelty. Myös elokuvateatteriin, teatteriin, oopperaan ja muihin kulttuuritapahtumiin voi päästä, kunhan istumapaikat on määritelty.

Aluehallintovirastot voivat kuitenkin halutessaan ottaa THL:n suosituksia tiukemman linjan ja määrätä myös edellä mainittuja tiloja kiinni, jolloin koronapassistakaan ei olisi apua.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä haluaisi sulkea muun muassa sisäliikuntatilat, yleiset saunat, kylpylät, uimahallit, tanssipaikat, kuorolaulutoiminnan ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat. Avilta odotetaan päätöksiä huomenna torstaina, jolloin rajoitukset astuisivat voimaan 28. joulukuuta. Uudet suositukset eivät koordinaatioryhmän mukaan koskisi alle 18-vuotiaita.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) vahvisti hallituksen infossa keskiviikkona, että niin sanottu matalan riskin kulttuuri- ja urheilutoiminta voi hallituksen linjauksien mukaan lähtökohtaisesti jatkua.

Kurvisen mukaan joulun ajan hengellisiä tapahtumia voidaan myös järjestää. Hallituksen tuoreet koronalinjaukset eivät myöskään estä kirkon toimitusten kuten häiden ja hautajaisten järjestämistä.

Kohtalaisen ja merkittävän riskin tilanteiksi THL arvioi muun muassa baarit, karaokeravintolat, yli kymmenen hengen kuorolaulutilaisuudet ja massatilaisuudet, joissa ei ole istumapaikkoja. Näissä paikoissa ja tilaisuuksissa ei siis 28. joulukuuta alkaen vähintään kolmen viikon ajan pysty kiertämään rajoituksia koronapassia vaatimalla.

Leviämisalueet ovat tällä hetkellä Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Helsingin ja Uudenmaan (HUS), Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.


Lue myös:

    Uusimmat