13-vuotias Niko ryhtyi 4H-yrittäjäksi: "Tykkään imuroida"

Nuorten 4h-yrittäjien määrä kasvussa 2:00

Nuorten 4H-yrittäjien määrä on kovassa kasvussa. Suomessa on tällä hetkellä jo yli 800 4H-yrittäjää. Yrittäjyyttä voi kokeilla harrastuksena, mutta se on samalla ilman kesätyötä jäänelle tapa työllistää itsensä. Yksi heistä on 13-vuotias Niko Isotalo Espoosta.

Niko Isotalo imuroi olohuonetta varmoin ottein. 13-vuotias haki montaa kesätyöpaikkaa, joista yksikään ei tärpännyt. Mummo oli lukenut 4H-yrittäjistä, joten Niko päätti äitinsä avustuksella kokeilla siivousalan yrittäjyyttä.

– Olen siivonnut aika paljon. Imuroinnista pidän eniten, koska se on sellaista rauhallista, Niko kertoo.

Nikon siivous- ja kotiapupalveluiden markkinointi tapahtuu kodin lähellä Espoossa. Tuntipalkka on 10 euroa.

– Olen laittanut lähikauppojen seinille mainoksia ja lähikampaajan luona on mainos ja käyntikortteja.

Yrittäjien määrä kasvussa

Suomessa on jo yli 800 nuorta 4H-yrittäjää. Heistä suurin osa on 15-17-vuotiaita ja nuorimmat Nikon tapaan 13-vuotiaita.

– Joka päivä kuulen uusista nuorista, jotka ovat perustaneet yrityksen ja tuntuu, että näitä nuorten yrityksiä tulee kuin sieniä sateella, kuvailee Suomen 4H-liiton kehityspäällikkö Hilkka Näse.

Yksi heistä on kesäkuussa Pihakissa-yrityksensä kautta toiminnan aloittanut 19-vuotias Venla Alatalo. Tehokas nuori nainen myös opiskelee ja käy palkkatöissä.

– Yritykseni tarjoaa puutarhojen ylläpitohoitoa ja kissojen lomahoitoa. Ajattelin, että tämä olisi hyvä kokemus. Eihän sitä tiedä, jos joskus perustaa firman isommin, Venla pohtii.

Venlan on palkannut puutarhanhoitoon Maria Enckell, jolle uusi 4H-yrittäjä on tuttu jo entuudestaan.

– Minusta on hienoa tukea nuoria yrittäjiä ja etenkin niitä, jotka hoitavat hommansa hienosti, kuten Venla aikoinaan tunnollisesti ulkoilutti meidän koiriamme, Enckell sanoo.

Yritysohjaaja tukena

4H-yrittäjät tienaavat keskimäärin 800 euroa vuodessa. Nuori pitää kirjaa tuloista ja menoista ja raportoi yrityksensä toiminnasta 4H-yhdistykselle.

– Minulla ei ole Y-tunnusta. Tähän 4H-toimintaan ei tarvitse, mutta voi toki ottaa. Veroprosentti on sama kuin palkkatyöstä, Venla Alatalo kertoo.

– Osa meidän nuorista hankkii Y-tunnuksen, jos he haluavat laskuttaa muita yrityksiä tai kotitaloudet voivat hyödyntää kotitalousvähennyksen verotuksessa. Y-tunnus ei ole mitenkään välttämätön, jos on vaikka pieni kesäkahvila. Me kyllä neuvomme, koska se on tarpeellista ja koska ei, kehityspäällikkö Hilkka Näse sanoo.

17-vuotias Hanna-Riikka Kupla on jo konkari 4H-yrittäjänä.

– Teen kasvomaalauksia eri tapahtumissa. Laajensin toimintaa pari vuotta sitten, kun meillä on aika paljon mökkejä, niin pääsin pesemään ikkunoita ja auttamaan vanhempia ihmisiä. Se on ihan mukavaa, Miehikkälässä asuva 17-vuotias kertoo.

4H-yrittäjä ei toimi yksin, vaan saa apua omalta yritysohjaajalta. 

– Äiti on minun tukihenkilöni ja hän auttaa tekemään kirjanpitoa ja muuta. Tässä oppii itsekin niin paljon, että ei ole niin suuri kynnys lähteä aikuisena yrittäjäksi.

Jaossa opintopisteitä

Yritystoiminnasta voi saada nyt myös ensimmäistä kertaa opintopisteitä.

 -Voi hakea opintopisteytettyä todistusta. Toivottavasti sitä saa hyödynnettyä omissa opinnoissaan tai hakiessa johonkin oppilaitokseen, Näse kertoo.

Mitä yrittäjältä sitten vaaditaan?

Sinnikäs, rohkea ja pitää olla positiivinen asenne ja ikinä ei saa luovuttaa, Niko Isotalo sanoo.

Hanna-Riikka Kuplan ei tarvitse miettiä pitkään yrittäjyyden hyviä puolia.

-Se, että saa tehdä uusien ihmisten kanssa töitä. Näkee asiakkaiden ilmeet ja saa kiitosta, Hanna-Riikka hymyilee.

Moni aloittaa 4H-yrittäjyyden kesän alla.

– Aika usein 4H-yrittäjät jatkavat eli toimintaa pyöritetään ympäri vuoden. Ei ole kuitenkaan pakko. 4H-yritys voi kestää, vaikka vain yhden päivän, Hilkka Näse sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat