Ella Junnila on nostattanut kuntoaan pikkuhiljaa – viimeinen kisa ennen Tokiota antoi lupauksia: "Erittäin positiivinen signaali"

Ella Junnila on puurtanut koko alkukesän hyppyään oikeaan muotoon. Tekniikka toimi talvella, kun hän ponnisti Puolan Torunissa EM-hallikisojen pronssin korkeushypyn Suomen ennätyksellä 196. Kesällä hyppääminen on ollut hankalampaa.

Kyse ei ole hypyn yhdestä yksityiskohdasta vaan kokonaisuudesta, joka "vauhtihyppääjällä" lähtee rytmikkäästä vauhdinjuoksusta.

– Hypyssäni vauhdin pitää kiihtyä kahdeksalla askeleella maksimiin, josta vielä pystyn ponnistamaan. Lisäksi vauhdin pitäisi kiihtyä tasaisesti, muuten juoksuasento todennäköisesti romahtaa eli tippuu pikkaisen alemmaksi, Junnila selvitti tiistain mediatilaisuudessa hyppynsä ideaa.

– Ponnistuksessa on tärkeintä, että pönkkä pitää, jotta saan vauhdin pystysuoraksi energiaksi.

Junnila on paneutunut pulmaan kahden valmentajan kanssa. Jouko Kilpi oli vastuuvalmentaja kesäkuun puoliväliin ennen kuin Junnilan fysioterapeuttina pitkään toiminut valmentaja Tuomas Sallinen tarttui tehtävään.

– Kyse on tosi pienistä jutuista, mutta ei ole vielä klikannut. Toisaalta ei myöskään ole estettä, miksei se voisi toimia, Junnila arvioi tilannetta kaksi päivää ennen olympialaisten karsintakilpailua.

Virittely viimeisillään

Junnila avasi kesäkuun alussa Jyväskylässä kilpailukauden tuloksella 190. Sen jälkeen hän on ponnistellut tasaisesti 188–189 lukemille. Heinäkuun puolivälin kilpailun Lapinlahdella hän koki jo rohkaisevaksi tuloksesta 189 huolimatta.

– Kilpailu oli erittäin positiivinen signaali. Tuli hyviä hyppyjä, vaikkei tulos ollut päätä huimaava, Junnila vahvisti.

– Hyppy kehittyi hyvin ja sain siihen muutoksia, joita halusin.

Lapinlahden kilpailua edelsi kolmen viikon harjoitusjakso, jonka jälkeen harjoittelu on ollut kevyempää.

– Kuntoa ja virettä on nostatettu siitä lähtien pikkuhiljaa. Se tässä on edelleen vireillään, Junnila jatkoi etäyhteydellä Tokion olympialaisten kisakylästä.

Tarvitaan 193 tai 195

Korkeushypyn ainakin ennakkoon helteinen karsinta on Tokion kisaohjelmassa torstaina.

Finaalin tulosraja on Junnilan ennätyksen tuntumassa eli 195. Sitä edeltävät korotukset ovat 193 ja 190, eikä karsintarajaa tarvitse välttämättä rikkoa, kun 12 parasta otetaan finaaliin.

– Luulen, että loppukilpailun raja asettuu 193:een tai 195:een, Junnila arveli.

– Uskon, että tulee myös hyvä keli hypätä. Jos aurinko paistaa, tulee kuuma, mutta minulla on käytössä jäähdytyskeinot, sillä karsinta saattaa kestää tosi pitkään.

Junnilan karsinta- ja kisatavoite kohtaavat torstaina kello 3.15 Suomen aikaa.

– Tavoite on päästä finaaliin, Junnila ilmoitti.

Lue myös:

    Uusimmat