Mainos

Elintarvikevirastosta uusi kohu

Euroopan parlamentin jäsenet epäilevät, että elintarvikeviraston sijantiin liittyy pienen piirin poliittisia sopimuksia.

Helsingin tavoitteleman EU:n elintarvikeviraston sijainnista on syntynyt uusi kohu.

Euroopan parlamentin jäsenet epäilevät, että viraston isännyys on kytketty kalastussopimukseen ja komission kalastuksen pääosaston johtajan eroon.

Irlantilaisen EU-edustaja Patricia McKennan mukaan puheenjohtajamaa Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar kannattaisi Parmaa isännäksi hyvityksenä tanskalaisen Steffen Smidtin erosta kalastusosaston pääjohtajan paikalta.

-Olemme kuulleet, että Aznar lupautui tukemaan Italian Parmaa sijaintipaikaksi vain jos Smidt erotetaan, McKenna sanoi European Voice -lehden mukaan. Samalla Aznar olisi vetänyt pois Barcelonan ehdokkuuden. McKennan mukaan asiasta kerrotaan tehdyn salainen poliittinen sopimus, johon myös komission puheenjohtaja olisi sotkeutunut.

Helsingin ohella Parma, Barcelona ja Ranskan Lille ovat tavoitelleet EU:n ruoan turvallisuudesta vastaavan viraston isännyyttä.

Viime kuussa komissio ilmoitti yllättäen Steffen Smidtin, 56, siirtyvän muihin tehtäviin kalastusosaston johdosta. Tanskalaislähteiden mukaan hän olisi halunnut jatkaa työtään. Smidt on vetänyt kalastussopimuksen uudistusta komissiossa.

Södermania pyydetty selvittämään

Tanskalainen parlamentaarikko Jens-Peter Bonde on pyytänyt Euroopan oikeusasiamies Jacob Södermania tutkimaan, miksi kalastussopimusta koskevaa esitystä on lykätty.

-Nämä ovat vakavimpia väitteitä, jotka olen kuullut 23 vuoden parlamentaarikon urallani, Bonde sanoo tiedotteessaan.

Virastoa esitettiin Laekenin huippukokouksessa joulukuussa Suomeen, mutta Parmaa tukenut Italian pääministeri Silvio Berlusconi esti virastopaketista annetun ehdotuksen.

Ratkaisua odotetaan kesäkuussa Sevillan huippukokouksessa.

EU:n komissio torjui tänään täysin perättöminä julkisuudessa esitetyt kytkösväitteet. Päätiedottaja Jonathan Faullin mukaan asiasta on "kirjoitettu paljon roskaa".

-Mitään yhteyttä ei ole missään tapauksessa olemassa. Odotetaan rauhassa, kun ehdotus uudesta kalastussopimuksesta tulee 28. toukokuuta, Faull sanoi Brysselissä.

Kalastussopimuksen alustavien luonnosten on väitetty olevan epäedullisia Espanjalle, joka on ollut EU:n merkittävin kalastustukien saaja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.