Elinkeinoministeri Lintilä puolustaa kohuttuja yritystukia MTV:n haastattelussa, mutta haluaa muuttaa jakoperusteita: ”Jos syyllisiä aletaan etsiä, löydetään yksi”

11:34
Elinkeinoministeri Mika Lintilä avaa yritystukien jakoperusteita.

Suomen valtion rahoituslaitos Business Finlandin myöntämät yritystuet ovat herättäneet rajua kritiikkiä, sillä monien mielestä satojen miljoonien eurojen tukipotti valui yrityksille, jotka eivät ole kriittisimmin tuen tarpeessa. Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan kehitysrahoitus oli nopea keino saada raha liikkeelle, mutta kriteerejä tulisi muuttaa.

– Jos syyllisiä aletaan etsiä, löydetään yksi ja se on koronavirus, Lintilä totesi tänään MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Business Finlandin ja ELY-keskuksen myöntämistä tukirahoista neljännes on mennyt ohjelmointialan yrityksille ja liikejohdon konsulttiyrityksille. Samaan aikaan moni ravintola-, matkailu-, ja kauneudenhoidon yrityksistä on kuilun partaalla, sillä kassavirta on lähes täysin tyrehtynyt. Niille rahaa ei juurikaan jaettu, sillä näiden rahoituslaitosten tukia myönnetään vain vakavaraisille yrityksille.

Lintilä perustelee rahoituksen antamista kehitysrahoituksen muodossa kiireellä. Hänen mukaansa Suomessa on vain kaksi toimijaa, jotka voivat suoraan siirtää rahaa yrityksiin.

– Teimme kaksi kuukautta sitten päätöksen, ettemme lähde hakemaan niin kutsuttua kolmatta reittiä, mitä rahaa voidaan siirtää. 

– Syy on yksinkertainen: tämä tulee äärettömän nopeasti, Lintilä sanoo.

Jos ministeriö olisi alkanut valmistella tätä kolmatta reittiä, se olisi vaatinut lainsäädännön muuttamista, tekniikkaa ja muita aikaa vieviä valmisteluja, ministeri kertoo. Nyt kriisirahoitus päätettiin käynnistää kahden valmiin toimijan, eli Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta. 

Niitä taas puolestaan ohjaa aiemmat päätökset ja asetukset, jotka on tehty aivan erilaista maailmaa ajatellen, Lintilä sanoo. 

Lintilä: Ehdotus vaatimusten lieventämisestä tulossa pöydälle

Lintilän mukaan rahoitushakemuksia on jätetty yli 35 000 ja vasta vajaa kolmannes on käsitelty, joten hän ei halua tässä vaiheessa arvioida, ovatko rahat menneet oikeaan paikkaan.

Tärkeämpää on nyt miettiä, miten rahaa saadaan myös huonommassa tilanteessa oleville yrityksille, ministeri toteaa. On riski, ettei raha ohjaudu oikeaan suuntaan tarpeeksi nopeasti.

– Riski on olemassa, huoli on olemassa. Sen vuoksi tuon huomenna hallituksen neuvotteluun ehdotuksen asetusmuutoksesta, että lievennämme vaatimuksia kehitystyöstä ja uusista innovaatioista.

– Tarvitsemme kehittyviä ja innovoivia yrityksiä, että nousemme ylös täältä. Mutta tällä hetkellä fokus on puhtaasti siinä, että saadaan kassavirtaa, Lintilä sanoo.

"Pitää olla puhdas omatunto"

Lintilä kertoi tänään aiemmin, että Business Finlandin myöntämät tuet tullaan tarkastamaan jälkikäteen. Hänen mukaansa kyse on rutiinitoimenpiteestä, mutta ministeriön täytyy jatkuvasti seurata tukien myöntökriteerejä ja perusteita.

– Kyllä heillä, jotka tukea ovat saanet, pitää olla myös puhdas omatunto ne nostaa. 

– Luulen, että tällaisessa tilanteessa onnenonkijoita riittää. Mutta minä peräänkuulutan sitä, että jokainen pohtisi, olisiko joku muu enemmän tarpeessa saada tämä raha, Lintilä vetoaa. 

Miltä näyttää pk-yritysten tilanne nyt Suomessa, ja aikooko hallitus ottaa lisätukia käyttöön? Katso elinkeinoministerin haastattelu kokonaisuudessaan tämän artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja