Mainos

Elin Härkönen sai 18-vuotiaana lääkäreiltä lohduttoman diagnoosin, ylsi ihmeeseen viisi vuotta myöhemmin – ”Olen selvinnyt sellaisesta, mistä ei pitäisi selvitä”

25-vuotias vikeltäjä Elin Härkönen loukkaantui vakavasti vuonna 2013. Lääkäreiden mukaan aktiivinen elämä ei olisi tullut enää kysymykseen. Härkönen teki kuitenkin paluun vuosia myöhemmin ja voitti EM-kultaa esteratajuoksussa.

Ruotsalainen Härkönen oli 18-vuotiaana huippulupaus, jolla oli jo useita maansa mestaruuksia ja hän oli valmistautumassa MM-kisoihin, kun onnettomuus sattui. Härkösen hevonen oli pelästynyt ja hän oli pudonnut hevosen kyydistä. 

– Olimme kouluttamassa uutta hevosta ja olimme juuri lopettamassa harjoitusta, kun maajoukkuevalmentaja pyysi kokeilemaan vielä kerran, Härkönen kertoo Expressenille.

Suomalaistaustainen Härkönen loukkaantui vakavasti tilanteessa. Häneltä murtui yksi niskanikama ja toiseen tuli halkeama. Härkönen leikattiin Uppsalassa ja lääkärit kertoivat hänelle, että aktiivinen elämä ei olisi enää mahdollista. Loukkaantumista seurannut aika sävyttyi kivusta ja särystä. Suurin osa ajasta meni sängyssä. Leikkaus oli kuitenkin onnistunut eikä Härkönen suostunut luovuttamaan.

– Kun makasin siinä, niin näin itseni kävelemässä jälleen. Ensimmäisestä hetkestä lähtien ajattelin aivoista lihakseen. Yritin liikuttaa varpaita ja lopulta onnistuin siinä. Sen jälkeen onnistuin liikuttamaan jalkaa ja lopulta koukistaa polvea. Jankutin lääkärille, että saisin kokeilla nousta ylös. "Ei, ei Elin se ei käy". Älä sano, että se ei onnistu. Anna minun kokeilla, Härkönen sanoo.

– Aion osoittaa väitteet vääräksi. Aion tulla yhtenä kauniina päivänä hänen eteen kultamitali kourassa. Kukaan ei saa puhua puolestani, että mitä saan tehdä ja mitä en. Olen selvinnyt sellaisesta, mistä ei pitäisi selvitä, Härkönen toteaa.

Härkönen pystyi tekemään paluun perheen sekä ratsastusliiton avustuksen myötä. Hän voitti liitolta stipendin, jonka myötä hän pystyi menemään yhteen maailman parhaimmista kuntoutusklinikoista.

Tänä päivänä Härkönen tekee töitä personal trainerina sekä kilpailee esteratajuoksussa, jossa voitti EM-kultaa vuonna 2018.


Lähteet: Sverigesradio, Expressen

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja