Hiihtolupaus loukkaantui vakavasti auto-onnettomuudessa – joutui opettelemaan kaiken uudelleen: "Nukuin 18-22 tuntia päivässä"

Yhdysvaltalainen hiihtolupaus Hannah Halvorsen jäi auton alle vuoden 2019 marraskuussa. 22-vuotias palasi reilua vuotta myöhemmin takaisin hiihtoladuille. Halvorsen kertoi Sportbladetille kuinka kuntoutti itsensä vakavan onnettomuuden jälkeen.

Halvorsen oli ylittämässä suojatietä, kun 80-vuotias nainen oli ajanut hänen päällensä. Yhdysvaltalaiselle tuli kallonmurtuma, aivoverenvuoto, sääriluun murtuma ja kulumaa polven nivelsiteisiin. Hän ei kuitenkaan ole vihainen naiselle tapahtuneesta.

– Tiedän, että se oli vahinko. Sen täytyy olla surullista, kun tekee tuollaisen vahingon. Toivon, että hän on kunnossa. Olen surullinen hänen puolestaan, Halvorsen kertoo.

Yhdysvaltalainen ei muista tapahtunutta, mutta hänelle on kerrottu jälkikäteen onnettomuudesta.

– En muista sitä, mutta poikaystäväni oli siellä ja näki minut. Olimme ylittämässä tietä ja auto osui minuun. Lensin konepellille ja putosin siitä maahan, Halvorsen sanoo.

– Menetin tajuntani muutamiksi minuuteiksi osuman jälkeen, mutta sen jälkeen heräsin. Ensimmäisen kahden viikon aikana nukuin 18-22 tuntia vuorokaudessa. Saatoin herätä, mutta en muista mitään siltä ajalta. Sain suuria verenvuotoja aivoihini ja menetin muistini useamman viikon ajalta. Aivoni jatkavat edelleen parantumista, Halvorsen kertoo.

Paluu takaisin arkeen oli raskasta nuorelle hiihtäjälle. Eritoten sprintterinä tunnettu Halvorsen joutui opettelemaan kaiken uudelleen.

– Lihaskoordinaatiota, että aivoni ja lihakseni toimivat yhdessä. Olin makuuasennossa niin pitkään, Halvorsen toteaa.

– Makasin paikoillani ja olin pyörätuolissa tammikuuhun 2020 asti. Sen jälkeen opettelin kävelemään ja toukokuussa pystyin juoksemaan. Kesäkuussa pystyin menemään rullasuksilla ja lokakuussa hiihdin suksilla ensimmäistä kertaa. Aluksi menin hyvin hitaasti. En tiennyt, että pystyisinkö koskaan enää hiihtämään, Halvorsen jatkaa.

Halvorsen palasi takaisin maailmancupin kisaladuille viime vuoden joulukuussa Sveitsin Davosissa. Viikkoa myöhemmin Saksan Dresdenissä Halvorsen ylsi sprintissä pisteille. Viime viikonlopun Ruotsin Ulricehamin maailmancupin sprintissä Halvorsen oli jälleen pisteillä. 

– Se olisi minusta ylimielistä sanoa, että en hiihdä hyvin. En voi tänä päivänä syyttää loukkaantumistani. Edellisviikonloppuna Falunissa olin niin peloissani alamäissä. En luota kehooni enää, se vaatii aikaa, Halvorsen sanoo.

Yhdysvaltalainen voitti viestissä junioreiden MM-pronssia 2017. Seuraavana on vuorossa Suomessa kisattavat nuorten MM-kilpailut. Halvorsen toivoo tuolloin ottavansa seuraavan askeleensa urallaan.

– Se tuntuu suurelta edistysaskeleelta olla jälleen terve ja joukkuetovereideni kanssa. Vaikeinta oli, kun en voinut tavata joukkuetovereitani viime vuonna, koska olin kotona ja tein kuntoutusharjoituksiani. He soittivat minulle joka viikko ja kysyivät kuulumisia. Sillä oli iso vaikutus. He eivät koskaan lopettaneet uskomista minuun, Halvorsen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat