Elementtitehdas paloi maan tasalle Kangasalla – omistaja ei ole tohtinut käydä tuhopaikalla: "Ihan kuin oma lapsi olisi kuollut"

Kangasalalla elementtitehdas ilmiliekeissä 0:24

Rainer Senilän omistama Kangasalla sijaitseva Suoraman elementtitehdas paloi poroksi viime maanantaina. Senilä kertoo, että ei ole käynyt katsomassa tehtaan tuhoja, sillä asia tuntuu edelleen pahalta.

Video: Nopeasti levinnyt palo tuhosi elementtitehtaan kokonaan.

Senilä oli istumassa maanantaiaamuna ruokapöydän ääressä valmiina nauttimaan aamiaista, kun puhelin soi. Soitto tuli tehtaalta, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä heidän kotoaan. 

– Rouva oli tekemässä puuroa. En kerennyt saamaan puuroa eteeni, kun piti jo vastata puhelimeen, Senilä kertoo. 

Puhelimen toisessa päässä odottivat huonot uutiset. Kangasalan elementtitehtaan tuotantopäällikkö kertoi, että tehtaalla on syttynyt tulipalo. 

– Ajattelin, että jos se on tulessa ja palokunta on kerran tulossa paikalle, niin ei minua siellä tarvita, Senilä kertaa aamun ajatuksiaan. 

Senilä ei ole käynyt vieläkään palopaikalla. Hän ei ole halunnut, sillä asia tuntuu edelleen pahalta.

– Tuntuu kurjalta. Ihan kuin oma lapsi olisi kuollut.

Senilää sapettaa myös sosiaalisessa mediassa paloa käsittelevät keskustelut. Hän on törmännyt kommentteihin, joissa tehtaan palamista on toivottu.

– Siellä on lukenut, että hyvä, että itse polttivat tehtaan. En tiedä, miksi tuollaista kirjoitellaan.

"Tänään se syttyi vielä uudelleen tuleen"

Laitteen hydrauliikasta alkunsa saanut tulipalo rouhusi useita tunteja tuhoten tehtaan käyttökelvottomaksi. Ainoastaan tehdasrakennuksesta erillään oleva konttorirakennus säilyi. 

– Tänään tehtaalla oli uusi palo. Rouva oli konttorissa töissä ja soitti, että piti hälyttää palokunta taas paikalle, Senilä kertoo.

Palon syttymissyytä Senilä ei tiedä. 

Suuret tappiot

Vaikka tehdas oli jo yli 50 vuotta vanha, se oli Senilän mukaan toimintakunnossa. Hän arvioi, että uusi vastaavanlainen tehdas maksaisi 3–4 miljoonaa euroa. 

Omistaja ei osaa vielä sanoa, kuinka paljon vakuutus korvaa tappioita. 

– Joku ikävähennyshän siitä varmasti tulee, Senilä arvioi. 

Kaikkia ei oteta Lempäälän tehtaalle

Kangasalan elementtitehtaan palo johtaa yt-neuvotteluihin sen henkilökunnalle. Senilällä on toinen tehdas Lempäälässä, johon osa palaneen tehtaan henkilöstöstä siirtyy.

– Kangasalan tehtaalla oli arviolta 26 työntekijää. Kaikkia emme voi kuitenkaan ottaa Lempäälän tehtaalle.

Senilä arvioi, että noin kymmenen työntekijää jää ilman työpaikkaa. 

Lue myös:

    Uusimmat