Eläköön avioero! Erojuhlat päättävät surutyön

Avioerossa voi olla aihetta juhlaan siinä missä liiton solmimisessakin. Riika-Maria Hytti päätti iloita uuden elämänvaiheen alusta järjestämällä pirskeet eron keskellä tukeneille ystävilleen.


Elokuisena lauantaina Riika-Maria Hytin pitkä odotus palkittiin. Asunto oli koristeltu, pöydät notkuivat tarjoiluista ja hyvät ystävät olivat kokoontuneet yhteen juhlistaakseen Riika-Marian elämänmuutosta: uutta elämää eronneena naisena.
– Tykkään juhlia ja järjestää kaikenlaisia teemajuhlia. Kun kerran juhlitaan esimerkiksi polttareita, niin miksei eroakin! Erojuhlat olivat kuin siirtymisriitti, vanhasta kohti uutta, Riika-Maria muistelee.


Riika-Marian vaiherikas kahdeksan vuoden avioliitto oli tullut tiensä päähän jo toistamiseen alkuvuodesta. Kahden lapsen äiti oli käsitellyt eroa terapiassa niin ex-puolisonsa kanssa kuin itsekin, ja oli käynyt myös kirkon avioeroryhmässä. Paljon asiaa käsiteltyään Riika-Maria näki eronsa positiivisessa valossa. Niin positiivisessa, että hän päätti järjestää juhlat avioeronsa kunniaksi.


– Ystäväni auttoivat minua, kun kävin läpi eroani. Juhlilla halusin myös kiittää heitä tukemisesta. Minulle juhlat merkitsivät eroprosessin päätöstä. Odotin niitä todella innolla.

Juhlavalmistelut kävivät terapiasta, kun Riika-Maria esimerkiksi taiteili liiton vaiheista ison mindmapin asunnon seinälle. Asunto koristeltiin aforismitauluin, joita vieraat saivat viedä mukanaan kiitos-kortteina. Erityinen päivämäärä, jolloin avioero astui voimaan, oli kirjoitettu taulujen taakse.

Juhlien soittolistalle Riika-Maria oli valinnut itselleen tärkeitä ja teemaan sopivia kappaleita esimerkiksi Chisulta, Irinalta ja Mary J. Bligelta. Tunnelma oli positiivinen ja huumorilla höystetty.


– Juhlissa tarjoiltiin esimerkiksi My bitter heart -verigreippiboolia ja peniksen muotoista You prick -suklaakakkua, Riika-Maria kuvailee.


Kutsuvieraiden joukossa oli Riika-Marian parikymmentä parasta ystävää, suurin osa naisia, ja lisäksi hänen veljensä ja tämän ystäviä. Palaute pirskeistä on ollut positiivista: kaikilla oli hauskaa, puheita pidettiin ja maljoja nostettiin. Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole osanneet iloita avioerojuhlista.


– Kampaajani pöyristyi juhlistani, vaikka onkin minua nuorempi parikymppinen nainen. Hän ei nähnyt, mitä juhlittavaa avioerossa muka olisi. Mutta ero voi olla myös siunaus, ja joskus voi olla hyvä ratkaisu jatkaa eteenpäin, Riika-Maria tuumii.


Riika-Maria suosittelee juhlia muillekin eronneille. Hänestä surutyön tulisi kuitenkin olla tehtynä ennen hauskanpitoa, ettei ilottelu muutu itkuksi.
– Itse en ollut ensikertalainen, olin jo kyllääntynyt. Surun sijaan tunsin vain helpotusta, kun pääsin pois ikävästä tilanteesta.

Kerro oma erotarinasi ja osallistu arvontaan! Voit voittaa kirjan, jonka käytännölliset ohjeet tekevät erosta selviämisestä helpompaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja