Mainos

Eläkkeelle siirtyvät varautuvat vanhuuden asumiseen

Puolet eläkkeelle jäävistä haluaa muuttaa erityisesti vanhuksille suunniteltuun asuntoon hyvissä ajoin ennen toimintakyvyn heikkenemistä, kertoo eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen verkkokysely. Kyselyyn vastanneista 65 prosenttia on miettinyt, miten ja missä asuu tulevina eläke- ja vanhuusvuosina.

Ilmarisen kyselyyn vastasi vajaat 700 ihmistä, jotka olivat saaneet vanhuuseläkepäätöksen viime loka-joulukuussa.

Kyselyn mukaan harva on valmis vaihtamaan paikkakuntaa. Etenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa asuvat haluavat pysyä nykyisellä paikkakunnallaan. 

Yhteisöllisessä asumisessa vain taivas rajana

Joka kolmatta eläkkeelle siirtyvää kiinnostaa yhteisöllinen asuminen. Pääkaupunkiseudulla asuvista naisista yhteisöllinen asuminen kiinnostaa joka toista. 

Yhteisöllisessä asumisessa eläkeläisiä houkuttavat muun muassa turvallisuuden tunne ja mahdollinen apu arjen toimissa. Myös seuran saaminen sekä kohtuulliset asumiskustannukset kiinnostivat kyselyyn vastanneita.

Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan sitä, että omien asuntojen lisäksi on yhteisiä tiloja, joiden käytöstä sovitaan yhdessä.

Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Rajakoski huomauttaa, että yhteisöllisyyttä on jo nykyisin useissa kerrostaloissa. Monella taloyhtiöllä on kerhotila, pesutupa ja sauna. Paljon muutakin yhteisöllisyys voi olla.

– Taivas on kattona, Rajakoski sanoo. Hän huomauttaa, että vanhusten yhteisöllisen asumisen ei tarvitse tarkoittaa vain senioritaloja. Eri-ikäisten taloissa esimerkiksi vanhukset ja lapsiperheet voivat auttaa toisiaan.

Rajakoski toivoo myös yhteisöllisyyden laajentamista taloyhtiön ulkopuolelle. Joka talossa ei tarvitse olla omaa pientä kerhotilaa ja saunaa, vaan koko korttelilla tai laajemmallakin alueella voisi olla isompia yhteisiä tiloja ja toimintoja. Monipuolisista harrastusmahdollisuuksista löytyisi kaikille jotakin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.