Seniorikylä torjuu ikääntyvien yksinäisyyttä Kouvolan asuntomessuilla – muuttaa voi jo työikäisenä ja kylään saa perustaa vaikka oman kanalan

2:09
Senioriasumiseen on Kouvolassa kokonainen kylä.

Kouvolan asuntomessuilla näkyy myös väestön ikärakenteen muutos. Messualueelle on noussut kokonainen seniorikylä, johon ei oteta 55 vuotta nuorempia asukkaita. Tarjolla on neljä erillistaloa, joissa on paljon yhteisiä tiloja. Ja kanalankin saa perustaa, jos maaseutuhenkinen elämä innostaa.

Seniorikylän asukkailta edellytetään erityisesti yhteisöllistä luonnetta. Neljässä vuokratalossa on kussakin kahdeksan asuntoa, yksiöitä ja kaksioita. Jokaiseen on vain yksi sisäänkäynti ja eteisestä aukeaa heti yhteinen viihtyisä olohuone. Sauna ja pyykkikone ovat myös yhteisiä. Joka asunnoissa on oma terassi.

Naapuri voi auttaa – jos naapuria sietää 

– Joku kaveriporukka tänne on jo hakenut, kertoo Kouvolan kaupungin projektipäällikkö Sanna Kauppi.

Asuminen näissä senioritaloissa on jopa hiukkasen kommuunihenkistä yhteisten tilojen takia. Ajatuksena on nimenomaan yhteisöllisyys, aikana jolloin puhutaan ikäihmisten yksinäisyydestä. Pitääkö aina myös sosiaalisen kanssakäymisen vastuu sälyttää yksinomaan omaisille tai terveysviranomaisille. Entä jos naapurin läsnäolo auttaisi?

– Onhan tämä eri juttu kuin vaikka rivitalossa asuminen, jossa asutaan vierekkäin, mutta luontevia kohtaamisia ei välttämättä tule, kun jokainen kulkee omasta ovestaan ulos ja sisään. Tällaisella asumismuodolla voidaan taklata yksinäisyyttä, pohtii Sanna Kauppi.

Ihan tavallisia pikkukoteja

Ikäraja näihin asuntoihin on 55 vuotta – sehän on aika alhainen, eihän 55-vuotias ole mikään vanhus?

– Ajatus onkin, että tänne saa muuttaa hyvässä työiässä ja asua vaikka elämänsä loppuu.

Asunnoista löytyy muutama tukikaide keittiöstä, kynnyksiä ei ole ja kylpyhuonetiloissa on avaraa apuvälineille. Muuten viihtyisiä pikkukoteja ei sen kummemmin seniorikodeiksi tunnista.

– Kyllä näihin hoivapalvelujakin saa, kun sen aika koittaa, lupaa projektipäällikkö Kauppi.

Asunnot on rakentanut senioriasumiseen erikoistunut Virkkulankylä Oy, vuokrat liikkuvat 550 ja 750 euron välillä. Haku on jo alkanut ja asukkaat valitaan asuntomessujen päätyttyä elokuussa.

11:06
Kouvolan asuntomessuille on noussut värikäs seniorikylä, joka on kuin suoraan design-lehtien sivuilta – asumaan pääsevät vain harvat ja valitut

Vanhaa hyvää tekniikkaa ja seuratalokin löytyy

Entäs ekologinen ajattelu ja näiden talojen laatu aikana, jolloin rakentamisen taso on kovan kritiikin kohteena? Vastaus on, että lämmitys tuotetaan kaukolämpönä läheisen valtion viljavaraston puhdistusjätteitä polttamalla – ja talot on rakennettu tuulettuvalle kivijalalle, kuten isoisät tiesivät ennen vanhaan.

– Taloissa on 80 senttiä korkea tuuletuspohja, jossa ilma kiertää koneellisesti. Näin maaperän kosteus ei pääse nousemaan rakenteisin, vakuuttaa Kouvolan kaupungin rakennustarkastaja Esa Inkilä.

Ja löytyyhän tästä pikkukylästä oma seuratalokin. Siistin ravintolamaisesti sisustetussa rakennuksessa saa pitää vaikka tansseja tai yhteisiä juhlia ja sitä voi vara myös yksityisesti esimerkiksi syntymäpäiväjuhliin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja