Eläintarhoissa enemmän tiikereitä kuin luonnossa - villit tiikerit suojelun tarpeessa

Tiikerien määrä luonnossa on vähentynyt dramaattisesti. Virallisten tietojen mukaan villejä tiikereitä on jäljellä enää reilut 3000. Maailman yhdeksästä tiikerilajista jo kolme on kuollut sukupuuttoon. Suurin uhka tiikereille on salametsästys.

Siperiantiikeri eli amurintiikeri on luonnossa elävistä kissaeläimistä kaikkein kookkain. Se on myös äärimmäisen uhanalainen - luonnossa on jäljellä noin 500 yksilöä.

Maailman tiikereillä ei muutenkaan mene hyvin. Villien tiikerien määrä on vähentynyt 97 prosenttia viimeisten sadan vuoden aikana. Yhdeksästä tiikerilajista kolme on kuollut sukupuuttoon. Tuoreimman vuonna 2010 tehdyn arvion mukaan tiikereitä on jäljellä 3200 ja ne elävät hyvin pienillä alueilla.

– Tiikeri on uhanalainen sen takia, että ihmisiä Aasiassa on niin valtavasti. Tiikerin elinalueet ovat pienentyneet. Toinen iso syy on salametsästys eli tiikereitä on tapettu monista eri syistä vuosikymmeniä tai voi sanoa, että vuosisatoja, kuvailee WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Suojelu onnistunut vaihtelevasti

Viime vuosina tiikerien ahdinkoon on herätty ja suojelutoimia lisätty.

– WWF on asettanut tavoitteeksi, että seuraavaan tiikerin vuoteen mennessä eli 2022 tiikerikanta kaksinkertaistuisi. Ja kaikki tiikerivaltiot ovat sitoutuneet tähän samaan tavoitteeseen, huomauttaa Luukkonen.

Suojelu onkin tuottanut tuloksia.

– Esimerkiksi Nepalissa ja Bhutanissa, jossa WWF Suomi toimii, tiikerikanta on kasvanut. Intiassa on jopa 30 prosenttia enemmän tiikereitä nyt neljän vuoden jälkeen kuin silloin 2010. Niin ikään myös Venäjällä Amurin alueella Putin on tehnyt paljon töitä WWF:n kanssa ja se on aikaansaanut hyvää kasvua, luettelee Luukkonen.

Kaikkialla tiikerien tilanne ei kuitenkaan ole kohentunut.

– Valitettavasti Keski-Aasian pienissä saarivaltioissa tiikerin suojelu ei ole edennyt ollenkaan samalla tavalla. Osassa maita ei edes tiedetä, minkä suuruinen maan tiikerikanta on. Esimerkiksi Myanmarissa ja Thaimaassa tilanne on aika epäselvä, pahoittelee Jari Luukkonen.

Paikallisten tuki välttämätön

Suojelun onnistumisessa tärkeintä on paikallisten ihmisten tuki.

– Jos ihmiset, jotka asuvat siellä lähellä tiikerin elinalueita, ovat motivoituneita suojelemaan tiikereitä, niin silloin salametsästäjien on erittäin vaikea toimia, tietää Luukkonen.

Tällä hetkellä tiikereitä elää enemmän eläintarhoissa kuin luonnossa.

– Tiikeri on olennainen osa luonnon kokonaisuutta. Se ylläpitää tiettyä tasapainoa niinkuin kaikki muutkin lajit tuolla sademetsissä. Sen takia tiikerit täytyy saada suojeltua ja säilymään myös luonnossa, perustelee Luukkonen.

 

Lue myös:

    Uusimmat