Eläinsuojeluilmoitusten määrä kasvaa, koronakanit uusi ilmiö – "Yhteydenoton kynnys on madaltunut"

Eläinsuojelulaki uudistuu – tuoko lemmikeille riittävää turvaa? 10:00
KATSO MYÖS: Eläinsuojelulaki uudistuu – tuoku uudistus lemmikeille riittävää turvaa?

Suomen eläinsuojely SEY kertoo auttaneensa viime vuonna tuhansia hädässä olevia lemmikkejä ja luonnoneläimiä.

Suomen eläinsuojelun vapaaehtoiset toimijat auttoivat viime vuonna tuhansia hädässä olevia lemmikkieläimiä ja luonnoneläimiä koronapandemiasta huolimatta, SEY kertoo tiedotteessaan. 

– Yhteiskunta ei yleensä huolehdi luonnonvaraisista eläimistä ja kodittomista lemmikkieläimistä, joten tarjoamamme auttamisverkosto on paitsi ainutlaatuinen, myös välttämätön apu eläimille, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja Kati White tiedotteessa.

Eläinsuojelijat ovat korona-aikana useasti ilmaisseet huolensa pandemian aikana lisääntyneistä eläinsuojeluongelmista ja edessä siintävästä katumusilmiöstä koskien lemmikin hankintaa. Esimerkiksi HESYn puheenjohtaja Nina Immonen ilmaisi huolensa järjestön tiedotteessa lokakuussa 2020. Myös Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen  arveli alkuvuonna 2021 MTV Uutisten haastattelussa, että katumusilmiö alkaa näkyä, kun koronapandemian jäljiltä palataan normaaliin arkeen.

Kuten aiemmin on uutisoitu, asiantuntijoiden huoli on osoittautunut aiheelliseksi. Lemmikinhankinnan lisääntymisen sekä nimenomaan korona-aikana otettujen koirien ohella koronakanit ovat uusi, ikävä ilmiö. SEY kertoo tiedotteessaan, että lukuisat sen jäsenyhdistykset ovat raportoineet koditta jääneiden kanien määrän lisääntyneen merkittävissä määrin.

"On erinomaista, että eläinten kärsimykselle ei ummisteta silmiä"

Korona-aikana eläinsuojeluneuvonta on painottunut puhelimitse, sähköpostilla ja chatin kautta annettuun neuvontaan. Eläinsuojeluilmoitusten määrä on kuitenkin SEYn mukaan kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuonna SEY sai lähes 9000 ilmoitusta, kun vuonna 2020 ilmoituksia tuli reilut 8000.

– Ilmiö oli havaittavissa jo ensimmäisenä koronavuonna. Uskon, että etätyön takia lisääntynyt kotona vietetty aika on saanut ihmiset tarkkailemaan ympäristönsä eläimiä ja puuttumaan eläinten kaltoinkohteluun aikaisempaa matalammalla kynnyksellä. Eläinsuojeluilmoitusten tekemisessä näyttää olevan tapahtumassa myös asennemuutos, ja yhteydenoton kynnys on madaltunut. On erinomaista, että eläinten kärsimykselle ei ummisteta silmiä, vaan apua haetaan rohkeasti, kiittelee White.

Eniten ovat lisääntyneet luonnoneläimiä koskevat ilmoitukset.

Miten toimia, jos epäilee naapurin kaltoinkohtelevan lemmikkiään?

Jos epäilee eläimen voivan huonosti tai kaipaa apua omaan eläintenpitoon, SEY kannustaa ottamaan yhteyttä. 

– Jos vaikka epäilee naapurin kaltoinkohtelevan lemmikkiään, voi kynnys ottaa yhteyttä valvontaeläinlääkäriin tai poliisiin olla korkea. Tilannetta voi pohtia neuvojamme kanssa, joka on tarvittaessa yhteydessä eläinsuojeluviranomaiseen, jos näyttää siltä, että puuttumiskynnys ylittyy, White neuvoo.

White kertoo, että eläinsuojeluneuvoja voi myös olla suoraan yhteydessä eläimen omistajaan keskustellakseen eläimen elinolojen parantamisesta.

Lähde: SEY

Lue myös:

    Uusimmat