Eläin- ja kasvilajeja häviää kiihtyvällä vauhdilla – jo 26 000 uhanalaista lajia

Eläinlajeja kuolee sukupuuttoon huolestuttavalla vauhdilla 2:00

Kasvi- ja eläinlajeja kuolee sukupuuttoon kiihtyvällä vauhdilla. Uhanalaisia lajeja on maailmassa jo lähes 26 000. Suomessa vieraileva kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) pääjohtaja Inger Andersen pitää kehitystä huolestuttavana. 

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on maailman laajin ympäristöalan verkosto, joka ylläpitää muun muassa listaa uhanalaisista lajeista.

Tällä hetkellä yhteensä lähes 26 000 kasvi- , eläin- ja eliölajia luokitellaan uhanalaisiksi. Määrä kasvaa joka vuosi. Esimerkiksi nisäkkäistä jo joka neljäs, yli 1200 lajia on uhanalaisten listalla. Linnuista 13 prosenttia, melkein 1500 lajia, luokitellaan uhanalaisiksi.

– Todistamme äärimmäisen huolestuttavaa lajien häviämistä joissakin elinympäristöissä. Ekosysteemit ovat kuin jättimäisiä palapelejä: kun yksi pala poistuu se voi sysätä liikkeelle romahduksen, varoittaa Andersen.

Ylikalastus ja muovi huolettavat

Hän sanoo, että lajien häviämistä voidaan ainakin hidastaa.

– Meidän täytyy ymmärtää, mikä aiheuttaa lajien häviämistä. Syinä ovat esimerkiksi maankäytön muutokset ja vieraslajit. Suojelutyö on tärkeää, mutta myös ihmisten tietoisuutta ongelmasta ja sen aiheuttajista pitää lisätä, pohtii Andersen.

Kiihtyvän sukupuuttoaallon lisäksi pääjohtajaa huolettavat ylikalastus ja muoviongelma.

– Muovi on tällä hetkellä suuri huolenaihe, erityisesti merien muovi. Meidän täytyy edistää kiertotaloutta. Jokaisella meistä on vastuu siitä, mitä teemme jätteillemme.

Trump jää yksin

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmasto- ja ympäristölinjaukset eivät huolestuta suojelujärjestössä. Andersenin mukaan yksi presidentti ei voi tuhota Pariisin sopimusta. Muu maailma ja myös muu Amerikka toimii ilmastonmuutosta vastaan Trumpin mielipiteistä huolimatta.

– Suuri amerikkalaisyleisö, yritykset ja paikallishallinto jatkavat toimia ja investoivat hiilettömään tulevaisuuteen ja kasvihuonekaasujen vähentämiseen. Koko muu maailma jatkaa muutosta Trumpista huolimatta, uskoo Andersen.

Suomi on mallioppilas

Pääjohtaja pitää Suomea suojelutyön mallioppilaana. Esimerkkeinä hän mainitsee merikotkan pelastamisen ja vieraslaji minkin häätämisen luonnosta. Parannettavaakin löytyy.

– Me kaikki voisimme parantaa ymmärrystämme siitä, miten maa - ja ja metsätaloudessa voidaan edistää luonnon monimuotoisuutta.

Suomessa uhanalaisiksi luokitellaan reilut 2200 lajia eli joka kymmenes laji. Nisäkäslajeista uhanalaisia on 20 ja linnuista 87 lajia.

Lue myös:

    Uusimmat