EKP:n Trichet toivoo palkkamalttia

Porissa SuomiAreenassa vierailevan Euroopan keskuspankin pääjohtajan mukaan liittokohtaisissa palkkasopimuksissa pitää huomioida toimialojen erilainen tuottavuuskehitys ja hintakilpailukyky.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet varoittaa liian suurista palkankorotuksista, jotka aiheuttaisivat inflaatiopaineita ja voisivat vaarantaa Suomen hyvän työllisyyskehityksen.

Kauppalehden talousuutisille myöntämässään haastattelussa Trichet toivoo palkkamalttia ensi syksyn tuloneuvotteluilta.

- Liian suuret palkankorotukset eivät ole tarkoituksenmukaisia, koska työttömyys Suomessa ei ole tyydyttävällä tasolla, Trichet perustelee.

Viran puolesta inflaation kurissapysymistä vahtivan Trichet'n viesti kuulostaa kuin työnantajien EK:n toivomuslistalta. Myös Trichet'n mukaan alakohtaisten palkkasopimusten pitäisi olla riittävän erilaisia.

- Eri toimialojen kilpailukyky ei ole välttämättä samanlaista. Täytyy huomioida yritysten tuottavuuskehitys ja alan työttömyystaso.

Trichet kaipaa työmarkkinoille selvästi nykyistä enemmän joustavuutta.

- Kasvun ja uusien työpaikkojen luomiseen tarvitaan kykyä ottaa käyttöön uutta teknologiaa uusille kansallisille ja kansainvälisille markkinoille.

Sunnuntaihin asti Suomessa viihtyvä Trichet näkee Suomen talouden tulevaisuuden valoisana.

- Suomen talous on menestystarina. Viime vuodet ovat erittäin vaikuttavia. Oikeanlaisella politiikalla hyvä kehitys taloudessa jatkuu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat