Mainos

EKP:n Trichet toivoo palkkamalttia

Porissa SuomiAreenassa vierailevan Euroopan keskuspankin pääjohtajan mukaan liittokohtaisissa palkkasopimuksissa pitää huomioida toimialojen erilainen tuottavuuskehitys ja hintakilpailukyky.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet varoittaa liian suurista palkankorotuksista, jotka aiheuttaisivat inflaatiopaineita ja voisivat vaarantaa Suomen hyvän työllisyyskehityksen.

Kauppalehden talousuutisille myöntämässään haastattelussa Trichet toivoo palkkamalttia ensi syksyn tuloneuvotteluilta.

- Liian suuret palkankorotukset eivät ole tarkoituksenmukaisia, koska työttömyys Suomessa ei ole tyydyttävällä tasolla, Trichet perustelee.

Viran puolesta inflaation kurissapysymistä vahtivan Trichet'n viesti kuulostaa kuin työnantajien EK:n toivomuslistalta. Myös Trichet'n mukaan alakohtaisten palkkasopimusten pitäisi olla riittävän erilaisia.

- Eri toimialojen kilpailukyky ei ole välttämättä samanlaista. Täytyy huomioida yritysten tuottavuuskehitys ja alan työttömyystaso.

Trichet kaipaa työmarkkinoille selvästi nykyistä enemmän joustavuutta.

- Kasvun ja uusien työpaikkojen luomiseen tarvitaan kykyä ottaa käyttöön uutta teknologiaa uusille kansallisille ja kansainvälisille markkinoille.

Sunnuntaihin asti Suomessa viihtyvä Trichet näkee Suomen talouden tulevaisuuden valoisana.

- Suomen talous on menestystarina. Viime vuodet ovat erittäin vaikuttavia. Oikeanlaisella politiikalla hyvä kehitys taloudessa jatkuu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.