Mainos

Ekonomistit toivovat jo korkojen nousua

Matalan korkotason jatkuminen lisää asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen riskiä.

Asuntojen hintakuplasta pankit eivät halua vielä puhua, mutta korkojen nousua uskalletaan jo toivoa, jotta asuntohintojen voimakas nousu saataisiin kuriin.

"Toivoisin asuntomarkkinoiden näkökulmasta sitä, että korot lähtisivät loivaan nousuun. Korkojen nousu katkaisisi asuntojen hintojen nousun melko nopeasti samaan tapaan kuin kävi vuonna 2001", sanoo OKO-pankin pääekonomisti Timo Lindholm.

Ylikuumenemisen riski on silti olemassa. Kotitalouksien tulotaso ja inflaatio nousevat selvästi hitaampaa tahtia kuin asuntojen hinnat. Korkojen muutosta ylöspäin ei odotella ainakaan ennen syksyä.

Koronnostolle ei vielä perusteita

Kuplan sijaan puhutaan kierteestä, johon matala korkotaso on johtanut. Kun korot pysyvät alhaalla, lainojen kysyntä kasvaa ja asuntojen hinnat pysyvät korkealla - ja nousevat todennäköisesti vielä nykyisestäkin. Niin kauan kuin taloustilanne Euroopassa ja Suomessa ei osoita piristymisen merkkejä eikä työllisyystilanne parane, ei perusteita koronnostolle ole.

Matala korkotaso mahdollistaa isojenkin lainojen ottamisen. Toisaalta kohonneet asuntohinnat myös pakottavat niihin. Lainakanta jatkanee näin alhaisella korkotasolla kasvuaan. Tuorein tilasto helmikuulta kertoo lainakannan kasvaneen vuoden takaisesta edelleen 15 prosentin vauhtia.

(MTV3)

(Talousuutiset 26.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.