Mainos

Ekonomistit: Asuinkustannusten nousu iskee eniten pienituloisiin

6:37

Pellervon taloustutkimus kertoi eilen, että asumismenot haukkaavat lähivuosina kasvavan osan suomalaisten tuloista. Selvityksen mukaan asumismenot kasvavat vuosittain 2,5 prosenttia seuraavan kolmen vuoden ajan.

Huomenta Suomessa vieraillut yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta sanoo, että asumismenojen nousu vaikuttaa eniten niihin, joilla asumismenot muodostavat suurimman osan menoista. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi opiskelijat ja työttömät.

PTT:n ekonomisti Antti Kekäläinen lisää, että joukkoon kuuluvat myös eläkeläiset, joiden tulot eivät nouse sitä mukaa, kun asumisen hinta nousee.

Kärkkäisen mukaan asumismenojen nousua voitaisiin hillitä lisäämällä kaupunkirakentamista.

– Eniten vaikuttavat asuntojen hinnat. Hintoja voidaan helpottaa lisäämällä tarjontaa, yksinkertaisesti rakentamalla lisää. Kasvukeskuksissa on patoutunutta kysyntää, kun ihmiset haluavat muuttaa sinne, Kärkkäinen sanoo. 

– Tämä näkyy kasvukeskuksissa, joissa on patoutunutta kysyntää, kun ihmiset haluavat muuttaa. Osittain sitä kautta myös vuokrat nousevat.

Kaupunkeihin muuttoa ei pitäisi estää

Kärkkäisen mielestä kaupungistumisesta ei pitäisi olla huolissaan, eikä sitä saisi yrittää estää. Kaupungistuminen on myös kansainvälisesti megatrendi.

– Keskimäärin kaupungistuminen tuottaa tehokkaammin hyvinvointia. Bruttokansantuote kasvaa, ja meillä on enemmän jaettavaa, Kärkkäinen kertoo.

Hän ei kuitenkaan vähättele kaupungistumisen toista puolta, ihmisten muuttoa pois maaseudulta.

– Tietysti henkilökohtaisella tasolla se on ongelma monelle, jotka asuvat muuttotappioalueilla, kun eivät saa asuntoaan myydyksi. Työvoiman liikkuvuuden kannalta asuntojen hintojen eriytyminen on ongelma.

Asumismuoto vaikuttaa kustannusten nousuun

PTT:n Antti Kekäläinen muistuttaa, että jokainen kotitalous voi vaikuttaa kustannuksiin valitsemalla asuntonsa. Etenkin omakotitaloissa asuminen kallistuu, kun lämmityskustannukset ja kiinteistövero nousevat.

– Jokainen kotitalous voi vaikuttaa siihen, minkälaisessa asunnossa asuu ja missä se sijaitsee. Tietysti työpaikat asettavat rajoitteita, Kekäläinen sanoo.

Molemmat ekonomistit muistuttavat asuntovelallisia varautumaan korkojen nousuun lähivuosina.

–  Kotitaloudet ovat velkaantuneet Suomessa aika nopeasti viimeisessä viidessä vuodessa finanssikriisin aikana. Korkokustannukset tulevat tietysti nousemaan, kun korot nousevat, Kekäläinen muistuttaa.

7:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.