Mainos

Talousasiantuntija: Suomella riittää haasteita – suurten ikäluokkien hoivaikä maksaa paljon

Suomella riittää taloushaasteita jonoksi asti, sanoo Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja.

Nokian myynnin häviämisen merkitys on noin neljä prosenttia kansantuotteesta. Myös puunjalostusteollisuus on hiipunut hitaasti jo kauan.

– Perinteiset vientialat ovat supistuneet selvästi, eivätkä ne enää ennalleen palaa. Meidän pitäisi löytää uutta vientiä tilalle. Suomi on pieni avoin talous, joka elää viennistä.

Honkapohjan mukaan kustannukset pääsivät hyvinä aikoina karkaamaan liian korkeiksi.

– Sopeutumista alaspäin ei ole onnistuttu tekemään. Tietenkin se on hyvin tuskallista. Tämä kansakunta on joutunut ensimmäistä kertaa tilanteen, jossa pitäisi pystyä sopeuttamaan alaspäin.

Velkaantuminen ei voi jatkua 

Julkisen sektorin velkaantumista Honkapohja ei pidä ongelmista kaikkein suurimpana.

– Velkaantuminen kuitenkin jatkuu kohtuullista vauhtia eikä se voi jatkua loputtomiin.

Työvoiman määrä on Suomessa supistunut jo useiden vuosien, kun suuret ikäluokat ovat siirtyneet ja siirtymässä eläkkeelle.

– Se on meille ongelma, koska talouskasvun yhtenä lähteenä on aina työvoima ja sen työpanoksesta saatava osa. Tämä työvoimakehitys on tällä hetkellä miinusmerkkistä.

Honkapohja kehottaa vielä katsomaan kustannuksia 10-15 vuoden kuluttua.

– Silloin suuret ikäluokat tulevat hoivaikään. Tämä tulee asettamaan aivan uusia ja suuria menopaineita julkiseen talouteen. Olisi erittäin tärkeää, että pääsisimme positiiviseen kasvuun tässä ennen kuin tämä aika koittaa.

– Tähän saakka olemme kulkeneet taantumassa tai nollakasvussa. Kaikki kasvu vahvistaisi suomalaista kansantaloutta kohtaamaan tämän tulevan hoivahaasteen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.