Mainos

Ekonomisti: Iskujen seuraukset riippuvat syyllisistä

Sammon pääekonomisti Tarja Heinonen arvioi, että Yhdysvaltain terrori-iskujen vaikutukset maailmantalouteen riippuvat syyllisistä. -Jos syyllinen löytyy öljyntuottajamaiden ulkopuolelta, jää nyt koettu öljyn hinnannousu todennäköisesti tilapäiseksi, Heinonen sanoo.

Jos syylliseksi paljastuu esimerkiksi Afganistanissa asuva Osama bin Laden, jäävät vaikutukset maailmantalouteen Heinosen mukaan rajallisiksi. Jos öljyn hinnan nousu jää pitempiaikaiseksi, kiihdyttää tämä inflaatiota, mikä puolestaan pitää korkoja alhaalla. Heinosen mukaan terrori-iskut saattavat lisätä kuluttajien epävarmuutta talouskehitystä kohtaan.

-Jos ihmiset eivät uskalla käydä kauppakeskuksissa, vaikuttaa se varmasti jarruttavasti talouskehitykseen, Heinonen sanoo. Kuluttajien epävarmuuden hälventämiseksi olisi Heinosen mukaan hyvä, että syylliset löydettäisiin nopeasti ja taloudessa päästäisiin takaisin normaalitilanteeseen.

Heinonen ei usko, että terroriteot lamauttavat talouselämää pitkäksikään aikaa. New York ei ole Heinosen mukaan suinkaan ainoa osakkeiden markkinapaikka, vaikka onkin tärkein. World Trade Centerissä toimiville pankkiiriliikkeille pääkonttorin menettäminen on tietysti paha isku, mutta maailmanlaajuisesti toimivien yhtiöiden toiminta ei tähän kaadu.

-World Trade Centeriä vakuuttaneille vakuutusyhtiöille tämä saattaa olla hyvinkin ikävä tilanne, Heinonen arvioi. Hän ei usko, että eurooppalaiset vakuutusyhtiöt ovat mukana vakuuttamassa rakennusta.

Yhdysvaltain puolustusteollisuudelle terroriteot saattavat olla piristysruiske. Puolustusmäärärahojen lisäämistä kannattanut presidentti Bush saattaa nyt saada myös demokraatit ajatuksen taakse. Tämä voi pitkällä näkemällä piristää koko Yhdysvaltain talouskehitystä.

Heinosen mukaan on luonnollista, että tällaisessa tilanteessa kullan hinta nousee. -Kulta on niin sanottu turvasatamasijoituskohde, johon sijoitetaan, kun pelätään esimerkiksi inflaation kiihtymistä, Heinonen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.