Sairausajan palkan epääminen työntekijältä lääkärintodistuksen puuttuessa herättää hämmennystä työntekijäpuolella.
Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkärin Jan Schugkin mukaan työnantajan ei ole pakko hyväksyä edes terveydenhoitajan vakuutusta työntekijän työkyvyttömyydestä, vaikka terveyskeskuksesta voi olla vaikea saada muuta. Esimerkiksi monilla teollisuuden aloilla palkan vastineeksi vaaditaan lääkärintodistus lyhyttäkin sairauslomaa varten.
Schugk sanoo, että on täysin työnantajan määritettävissä, mikä on riittävä selvitys työkyvyttömyydestä.
– Jos työnantaja vaatii nimenomaan lääkärintodistuksen sairaalta ja työntekijä tietää tilanteen, siinä ei ole juridisessa mielessä minkäänlaista nokan koputtamista.
"Pitää vain pistää peffaa penkkiin ja vaatia oikeuksiaan"
Ongelmia tulee silloin, kun työpaikalla ei ole työterveyshuoltoa tai se on kaukana kotipaikkakunnalta. Joskus oman kotipaikkakunnan terveyskeskus kieltäytyy toimittamasta lääkärintodistuksia, kun syy on vain poissaolon todistaminen.
Schugkin mielestä on "ihan ok", jos potilas ohjataan terveyskeskuksessa hoitajalle, jos tällä ei ole asiaa lääkärille esimerkiksi reseptin vuoksi. Joskus tarve voi kuitenkin olla byrokraattinen.
– Terveydenhuoltolaissa todetaan, että kaikilla on oikeus saada toimeentulonsa kannalta välttämättömät todistukset. Ja jos pelkona on palkanmenetys sairauspäiviltä, lääkärintodistushan on välttämätön todistus.
Schugk uskoo, että jääräpäinen potilas todistuksensa yleensä saa.
– Uskon, että jos pistää peffaa penkkiin ja vaatii oikeuksiaan, asia järjestyy. Jos kuitenkin tyytyy terveyskeskuksen hallinnolliseen ratkaisuun, todistus on haettava jostain muualta, eli käytännössä joko yksityiseltä lääkäriasemalta tai työterveyshuollosta, jos sellainen on.
"Työvuoro ei miellytä - ilmoittaudunpa sairaaksi"
Schugkin mukaan lääkärintodistuksen vaatiminen jo ensimmäiseltä sairauspäivältä alkaa olla vanhanaikainen käytäntö. Hän hyväksyisi itse paitsi oman ilmoituksen sairaudesta myös terveydenhoitajan todisteen lyhyestä työkyvyttömyydestä.
– Joskus voi tosin käydä niin, että kun työntekijä ei ole saanut toivomaansa työvuoroa, hän ilmoittautuu sairaaksi. Tuossa tilanteessa esimies voi tietysti hyvin pyytää alaiseltaan sairauslomatodistuksen.
Oma sairausloma usein lyhyempi kuin lääkärin määräämä
Schugkin kokemuksen mukaan sairauspoissaolot vähenevät, kun työntekijän oma ilmoitus sairaudesta riittää työnantajalle.
– Lääkäriltä saa usein automaattisesti kolme päivää esimerkiksi flunssaan. Itse voi arvioida olevansa kunnossa jo parin päivän päästä. Ihmiset noudattavat lääkärin sairauslomatodistusta kuitenkin yleensä hyvin orjallisesti ja pysyvät poissa pidempään kuin olisi tarvis.
Schugkin mukaan lääkärin määräämällä sairaslomallakin saa mennä töihin, jos olo sen sallii.
– Riittää, kun ilmoittaa työnantajalle, että sairausloma keskeytyy. Työnantaja voi tarpeen vaatiessa pyytää uutta lääkärin todistusta työntekijän terveydentilasta varsinkin, jos on kyseessä liikenneturvallisuus tai vastaava. Usein ihmiset ovat kuitenkin aika hyviä arvioimaan oman olonsa itse.
"Vatsataudissa jonottamaan sairaustodistusta? Mieluummin otan palkatonta"
Asiantuntija: Sairaustodistusten vahtaaminen työpaikoilla voi tulla kalliiksi