Eihän lapsesi vain käytä liikaa hammastahnaa? Liiallisella fluorilla ikäviä seurauksia alle kouluikäisille

2:18
Hammaslääkäri kertoo videolla, miten hampaat tulee oikeaoppisesti harjata. Osaathan varmasti?

Liiallinen hammastahnan käyttö voi johtaa alle kouluikäisillä lapsilla pahimmillaan hampaiden fluoroosiin, josta voi olla terveydelle haittaa.

Fluori ehkäisee hampaiden reikiintymistä, ja siksi fluoria sisältävän hammastahnan käyttöä suositellaan kaikille iästä riippumatta.

Erityisen tärkeää fluorihammastahnan käyttö on lapsille, kun hampaat ovat puhkeamisvaiheessa. Silloin hampaiden kiilteen mineralisaatio eli kovettuminen on vielä kesken, ja kiilteen liukenemisen ehkäisy on tärkeää.

Alle 3-vuotiaiden olisi hyvä pestä hampaat kerran päivässä fluoritahnalla, sitä vanhempien lasten ja aikuisten kaksi kertaa päivässä. Harjauksen tulisi kestää noin kaksi minuuttia.

Harjauskertojen lisäksi on tärkeää olla tarkkana sen suhteen, kuinka paljon tahnaa hammasharjalle oikein pursottaa – erityisesti lasten kanssa.

Liiallinen fluori voi johtaa esteettisiin ja terveydellisiin haittoihin

Daily Mail kertoo, että Yhdysvalloissa Centers for Disease Control and Prevention -terveysviranomainen julkaisi torstaina kyselytutkimuksen, jonka mukaan 3–6-vuotiaista lapsista jopa 40 prosenttia käytti aivan liikaa hammastahnaa.

Kyselytutkimukseen osallistui yli 5000 3–15-vuotiaan lapsen vanhemmat.

Fluoritahnan oikeaoppinen käyttö voi parhaimmillaan puolittaa reikiintymisriskin. Jos fluoritahnaa kuitenkin käyttää liikaa, voi siitä aiheutua haittoja.

Duodecim Terveyskirjaston sivuilla muistutetaan, että fluori vaikuttaa koko elimistöön, ja kehittyvälle lapselle liiallinen fluorin käyttö voi johtaa hampaiden hypomineralisaatioon.

Hypomineralisaatio tai hammasfluoroosi näkyy tavallisesti vaaleina laikkuina hampaissa, ja silloin hampaiden kiille on hauras, helposti lohkeava ja karioituva kiilteen vajavaisen mineralisaation vuoksi. Terveyskirjaston mukaan lievä versio vaivasta on vain esteettinen haitta, mutta vakavampana jo terveyshaitta.

Käytä hammastahnaa maltillisesti

Suomen hammaslääkäriliitto neuvoo, että alle 3-vuotiaiden pitäisi käyttää vain sipaisu fluorihammastahnaa. 3–5-vuotiaille suositus on lapsen pikkusormen kynnen kokeinen nokare tahnaa, ja 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille ja aikuisille 0,5–2 senttimetrin kokoinen nokare aikuisten hammastahnaa.

Ikäryhmille sopivista fluoripitoisuuksista voit lukea tarkemmin hammaslääkäriliiton sivuilta täältä. Jos asuinalueen käyttöveden fluoripitoisuus on korkea, kannattaa se ottaa huomioon lasten hammastahnan valinnassa.

Yhdysvaltalaisviranomainen suosittelee, että vanhemmat seuraisivat lasten hampaiden pesua. Monet lapset nimittäin laittavat aivan liikaa makeaa ja hyvänmakuista lasten tahnaa hammasharjaan.

– Fluorilla on mahtavia etuja, mutta sitä täytyy käyttää varovasti. Heidän [lasten] ei haluta syövän sitä kuin ruokaa. Haluamme, että vanhempi on vastuussa hampaidenharjauksesta ja hammastahnasta, kommentoi chicagolainen lastenhammaslääkäri Mary Hayes  Daily Mailissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja