Mainos

Ei vieläkään pitkiä poutahelteitä - kesän hellejaksot lyhyitä ja ukkosten sävyttämiä

Viikonloppuna ja ensi viikon alussa Suomeen virtaa helteistä ilmaa. Odotettavissa on kesän tähän mennessä laajin hellejakso. Pitkistä poutahelteistä ei kuitenkaan ole kyse, sillä lämpimän ilman seassa on myös sateita ja ukkosia.

Kahtena viime kesänä Suomessa on ollut hyvin pitkiä, helteisiä ja aurinkoisia korkeapainejaksoja. Tänä kesänä helteet ovat olleet vähissä ja helteet ovat olleet päivän parin mittaisia ja pienillä alueilla. Lisäksi lämpimään ilmaan on monin paikoin liittynyt ukkoskuuroja.

– Tänä kesänä sää on ollut tyypillistä, vaihtelevaa suomalaista kesäsäätä. Paikalleen jämähtäneitä korkeapaineita aurinkohelteineen ei ole ollut, vaan matalapaineet ovat värittäneet säätä, sanoo MTV3:n meteorologi Miina Manninen.

Pitkiä, poutaisia hellejaksoja ei edelleenkään ole tulossa, vaikka sää lämpeneekin suuressa osassa maata hellelukemiin viikonvaihteessa ja ensi viikolla. Lämpimän ilman mukana saadaan nimittäin myös sateita ja rajuja ukkosia.

Perjantaina Suomen yllä on heikko korkeapaine. Aamu on aurinkoinen, mutta päivän aikana kehittyy kumpupilviä. Lämpötilat ovat etelässä 20 asteen yläpuolella, pohjoisessa sen alle.

Lauantaina helteet palaavat Etelä-Suomeen ja pohjoisessakin sää alkaa lämmetä. Päivä on poutainen, mutta tuuli voimistuu. Lauantain ja sunnuntain välinen yö on lämmin.

Sunnuntaina lämpenee edelleen: etelässä lämpötila voi olla lähes 30 astetta ja helle yltää Lappiin asti.

– Kyseessä ei kuitenkaan ole korkeapaine. Vaikka sää on lämmintä, se on myös tuulista ja epävakaista. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ja sunnuntaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa voidaan saada jo rajujakin ukkosia, sanoo Miina Manninen.

Helteinen ilma on myös kosteaa. Korkeat lämpötilat ja kostea ilma saavat sään tuntumaan jopa tukalan kuumalta.

Maanantaina samanlainen säätyyppi jatkuu eli sää on lämmintä, mutta siihen liittyy voimakkaita ukkosia. Maanantain jälkeen sään ennustettavuus heikkenee. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että tiistai on vielä kuuma päivä ja keskiviikkona helteet vaihtuvat matalapaineeseen ja runsaisiin sateisiin.

Katso torstain ja perjantain alueelliset sääennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.