Mainos

Ehdokkaan sukupuoli vaikuttaa yhä vähemmän eduskuntavaaleissa – naisille sukupuoli miehiä tärkeämpi

Naiset äänestivät viime eduskuntavaaleissa tasapuolisesti nais- ja miesehdokkaita. Miehet äänestävät yleensä omaa sukupuoltaan. Muun muassa nämä asiat käyvät ilmi tänään julkistetusta laajasta eduskuntavaalitutkimuksesta. 

Ehdokkaan sukupuolen painoarvo on kuitenkin vähenemässä, toteavat tutkijat. Vielä vuoden 2003 eduskuntavaalitutkimuksen vastaajista joka kolmas piti ehdokkaan sukupuolta olennaisena. Viime vuoden vaaleissa tätä mieltä oli joka viides. 

Naiset painottavat sukupuolen merkitystä enemmän kuin miehet. Naisista useampi kuin joka neljäs katsoi ehdokkaan sukupuolen vaikuttaneen selvästi äänestyspäätökseensä, kun miehistä tätä mieltä oli vain noin joka kymmenes. 

Koulutus vaikuttaa ehdokkaan valintaan

Koulutus vaikuttaa valintaan. Akateemiset naiset äänestävät enemmän naisehdokkaita kuin vähän koulutetut naiset. Miehillä akateeminen koulutus madaltaa kynnystä äänestää naista, kun taas vähän koulutusta saaneet miehet suosivat miesehdokkaita. 

Vasemmistoa ja vihreitä kannattaneet miesvastaajat äänestivät lähes tasapuolisesti nais- ja miesehdokkaita. Perussuomalaisia kannattaneet miehet äänestivät yleensä miestä, mutta niin tekivät myös puoluetta kannattaneet naiset. 

Tärkein valintakriteeri on kuitenkin ehdokkaan puoluekanta. Tämän lisäksi äänestäjät arvioivat ehdokkaan luotettavuutta ja kannanottoja sekä kyvykkyyttä hoitaa asioita. 

Ikä, kotipaikka tai koulutustausta ei ole merkittävien kriteereiden joukossa, kun äänestäjät valitsevat ehdokastaan.  
Viime vuoden eduskuntavaaleissa läpi pääsi 83 naista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.