MTV Uutisten kysely: Tämän verran kevään eduskuntavaalit kiinnostavat suomalaisia nyt

2:12
MTV Uutisten kysely: Tämän verran kevään eduskuntavaalit kiinnostavat suomalaisia nyt

MTV Uutiset kysyi suomalaisilta, kuinka paljon kevään eduskuntavaalit tällä hetkellä kiinnostavat ja millä perusteilla oma ehdokas valitaan.

Kevään eduskuntavaaleihin on enää alle kaksi kuukautta. Vaalipäivä on 2. huhtikuuta.

MTV Uutisten kyselyn perusteella kansalaisten kiinnostus vaaleihin on tällä hetkellä jokseenkin jakautunutta.

Vajaata kolmasosaa suomalaisista vaalit kiinnostavat tällä hetkellä erittäin paljon, noin neljäsosaa melko paljon.

32 prosenttia vaalit kiinnostavat nyt jonkin verran, 15 prosenttia ei lainkaan.

Kiinnostus vaihtelee eri ihmisryhmien välillä: miehet ovat nyt jonkin verran kiinnostuneempia vaaleista kuin naiset ja eteläsuomalaiset kiinnostuneempia kuin pohjoisen asukit.

Erityisesti ikä vaikuttaa. Yli 65-vuotiaista 76 prosenttia vaalit kiinnostavat erittäin tai melko paljon, 18–24-vuotiaista vain 33 prosenttia.

Millä perusteilla valitaan ehdokas?

MTV Uutiset pyysi vastaajia myös asettamaan järjestykseen 10 eri perustetta, joilla suomalainen voisi oman ehdokkaansa valita.

Tärkeimmät syyt eivät ole yllättäviä – "minulle tärkeiden asioiden ajaminen" ja "ehdokkaan poliittiset näkemykset vastaavat omiani" olivat keskimäärin vaihtoehtojen kärkipäätä.

Taulukossa tulokset on esitetty keskiarvoina asteikolla 1–10, jossa arvon 10 sai kullekin vastaajalle tärkein ja arvon 1 vähiten tärkein peruste.

Myös ehdokkaan puoluekanta on suhteellisen tärkeä valintaperuste. Tämä on varsin luonnollista Suomessa käytettävässä suhteellisen vaalitavan järjestelmässä, jossa ääni ehdokkaalle on samalla ääni koko listalle eli yleensä puolueelle.

Aikaisemmilla näytöillä poliitikkona ja ehdokkaan persoonallakin on keskimäärin jonkin verran merkitystä.

Ehdokkaan henkilökohtaista tuntemusta suomalaiset eivät keskimäärin äänestyspäätöksissään painota.

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 27.1.–3.2., ja siihen vastasi 1 649  henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja