Eeva Lehtimäen kommentti: Sanna Marinille on syytä myöntää ero viivyttelemättä

Sanna Marin ilmoitti eroavansa kansanedustajan tehtävistä 1:19
Video: Näin Sanna Marin kertoi erostaan torstaina eduskunnassa

Suomi on käynyt Sanna Marinille liian pieneksi. Niinpä eduskunnassa ei kannata ryhtyä politikoimaan, vaan myöntää Marinille ero kansanedustajan tehtävästä ripeästi, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Pirkanmaalla saattaa olla tänään 35 628 pettynyttä äänestäjää. Tämän verran Sanna Marin saalisti ääniä kevään eduskuntavaaleissa.

Se oli iso luottamuksenosoitus. 

Entisen pääministerin ja politiikan supertähden tulevaisuuden suunnitelmia on arvuuteltu vaali-illasta lähtien.

Kansainväliset tehtävät ovat olleet koko ajan veikkauslistan kärjessä. 

Torstaina Marin kertoi pyytävänsä eroa kansanedustajan tehtävästä, koska hänet on nimitetty Tony Blair Instituten strategiseksi neuvonantajaksi. 

Lyhyessä ajassa on tätä ennen tapahtunut paljon: ilmoitus jättää SDP:n puheenjohtajuus ja avioero. 

Eduskuntavaaleista on aikaa vain viitisen kuukautta.

Rivissä vieressänne

SDP:n entinen puheenjohtaja herätti närää viime viikonloppuna Jyväskylän puoluekokouksessa, kun Marin peruutti etukäteen ilmoitetun tiedotustilaisuuden perjantaina sekä kieltäytyi kaikista haastatteluista.

Nyt syykin taitaa olla selvä. Marin ei halunnut spekulaatioita tulevaisuudestaan, koska juuri tätä asiaa toimittajat olisivat tivanneet.

Sen sijaan Marinin jäähyväispuhe saattaa jättää puolueväelle happaman maun suuhun tai vähintäänkin sanavalinnat eivät vastaa totuutta.

Näin Marin sanoi puheessaan: 

Itselläni kääntyy nyt uusi sivu elämässä. Joskus vanhasta on luovuttava, jotta tilalle voi tulla jotain uutta. Mutta en minä kokonaan katoa vaan tulen takaisin riviin teidän viereenne.

Rivikansanedustajana Marin viihtyi tämän jälkeen kolme päivää. 

Ero täysistunnossa

Marin jätti erokirjeensä puhemiesneuvostolle torstaina kerrottuaan suunnitelmistaan ensin eduskuntaryhmälle. 

Asian valmistelee siis puhemiesneuvosto. 

Eron myöntää täysistunto eli kollegat. Näin viestitään, että kyseessä on arvokas tehtävä, josta ei loikata pois noin vain. 

Arvioiden mukaan asia voisi olla täysistunnossa jo ensi viikon lopulla tai viimeistään sitä seuraavalla viikolla. 

Kansanedustajan lähtö kesken kauden ei ole mikään itsestään selvyys, mutta Marin täyttää kriteerit kirkkaasti. 

Puhemiesneuvosto edellyttää, että eroa pyytävä kansanedustaja on toiminut pitkään eduskunnassa eli käyttänyt kansalta saamaansa valtakirjaa. 

Toiseksi kyseessä on merkittävä ja uusi tehtävä. Esimerkiksi vanhaan työhönsä ei voi palata kesken kauden, jos hommat kansanedustajana eivät nappaa.

Niinpä asialla ei kannata ryhtyä politikoimaan. MTV Uutisten tietojen mukaan esimerkiksi pääministeripuolue Kokoomus ei aio pistää kapuloita Marinin rattaisiin. 

Eduskuntatyötä tunteva lähde sanoo asian jyrkemmin:

En näe aineksia eron pitkittämiseen. Muu olisi kiusantekoa, jos Marinia halutaan nöyryyttää. 

Harvardista kiinalaisyritykseen 

Kynnys eron tai vapautuksen myöntämiseen on laskenut vuosien aikana. 

Vielä vuonna 2000 Esko Aho ilmoitti presidentinvaalien jälkeen lähtevänsä Yhdysvaltoihin Harvardin yliopistoon luennoimaan ja opiskelemaan. Hän anoi eduskunnalta vapautusta vuodeksi. 

Hanke hyväksyttiin vasta tiukan äänestyksen jälkeen. Ahon Harvard-keikkaa vastusti vasemmisto ja osa porvaripuolueiden edustajista. 

Uudet kriteerit luotiin vuonna 2016, kun Carl Haglundille myönnettiin ero kansanedustajan tehtävästä vain vuoden eduskuntauran jälkeen. 

Kansanedustaja ja RKP:n entinen puheenjohtaja Carl Haglund siirtyi kiinalaisen Sunshine Kaidi New Energy Groupin varatoimitusjohtajaksi.

Toki ennen kansanedustajuutta Haglund ehti toimia europarlamentaarikkona sekä puolustusministerinä vuosina 2012–2015.

Suomea suurempi 

Sanna Marin kasvoi Suomea suuremmaksi. Uusi tehtävä oli myös kansainvälinen uutinen, kuten kaikki Marinin tekemiset viime vuosina. 

Ja kannattaa muistaa, ettei Marin sulkenut pois mahdollisuutta asettua vielä ehdolle joissakin vaaleissa. Seuraava mahdollisuus on europarlamenttivaaleissa kesällä 2024. 

Lue myös:

    Uusimmat