Eeva Lehtimäen kommentti: Hallitus on ajautunut koston kierteeseen – auttaako räyhäpolitiikka keskustan huonoon kannatukseen?

Hallituspuolueiden puheenjohtajat toistelevat, että maassa pitäisi olla ja on toimintakykyinen hallitus, mutta tämä mantra kumisee jo tyhjyyttään. Rikkinäinen voi toimia rämisten, vaikka on kaukana ehjästä, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Vain Ukrainan sota ja maailmanpolitiikan epävakaus pitävät Sanna Marinin (sd.) hallitusta enää pystyssä.

Hallitus ajautui yhä surkeampaan jamaan, kun keskusta vesitti eduskunnan ympäristövaliokunnassa esityksen luonnonsuojelulaiksi ja heittäytyi yhteistyöhön opposition eli kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa.

Hallitus onnistuu kriisiytymään nyt viikkotahtia. Kun edellisestä taistosta on selvitty, seuraava kurkistelee jo nurkan takana.

Riita luonnonsuojelulaista kytenyt jo jonkin aikaa

Esitystä luonnonsuojelulaista oli väännetty hartaasti ja myös keskusta hyväksyi sen hallituksessa.

Luonnonsuojelulaki on ympäristöministeriön tärkeimpiä lakihankkeita tällä hallituskaudella ja tärkeä erityisesti vihreille.

Samaan aikaan keskusta on viestittänyt, että esityksessä on sille vaikeita kohtia. Erityisesti ne liittyivät maanomistajien omaisuudensuojaan.

MTV uutiset kertoi jo lokakuun lopulla, että hallituspuolueet riitelevät rajusti lain sisällöstä. Tämä on vain jäänyt hallituksen muiden kiistojen varjoon.

Vihreät vaatii hallituksen johtoa koolle

Niinpä oli selvää, että erityisesti vihreät, mutta myös vasemmistoliitto ja Sdp raivostuivat keskustan kansanedustajien toimintaan eduskunnassa.

Muilla puolueilla on tullut mitta täyteen keskustan temppujen kanssa. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen mukaan hallituksessa on otettava aikalisä ja hallituspuolueiden johdon on käsiteltävä tilannetta.

– Keskustan eduskuntaryhmän toiminta tarkoittaa sitä, että keskusta on yksipuolisesti irtautunut hallitusyhteistyöstä, latasi Harjanne aiemmin päivällä.

Puheet alkavat olla jo niin kovia, että niistä on kohta vaikea päästä ulos.

Koston kierre

Hallitus on myös ajautunut koston kierteeseen. Ensin pöydältä pyyhittiin kiistanlaiset lakiesitykset tyyliin, jos me ei saada tätä, ette tekään saa tuota.

Vihreiden mukaan keskustan vaatima maatalouden tukipaketti on nyt myös jäissä. Samaan aikaan SDP haluaisi 700 miljoonaa hoitojonojen purkuun.

Vaikuttaa siltä, että keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko joukkoineen yllättyi vihreiden voimakkaasta reaktiosta. Puolueen perustelun mukaan vain kahta lakipykälää muutettiin asiantuntijakuulemisten perusteella ja luonnonsuojelulaki viedään eduskunnassa sen jälkeen läpi.

Muissa hallituspuolueissa kyseltiin tänään, että onko keskustan eduskuntaryhmä enää valtiovarainministeri ja puheenjohtaja Annika Saarikon hallinnassa.

Päätös lakipykälien muuttamisesta tehtiin kuitenkin yksituumaisesti eduskuntaryhmän kokouksessa, MTV:n uutisille kerrotaan.

Saarikko siis siunasi toimintamallin.

Keskustaa muiden hallituspuolueiden ryöpytys ei näytä enää haittaavan. Vihreiden haukut saattavat olla maakunnassa jopa jonkin sortin meriitti. Luonnonsuojelulailla keskusta repii viimeisillä voimillaan pesäeroa vihervasemmistoon.

Toinen kysymys sitten on, että auttaako räyhäpolitiikka puolueen huonoon kannatukseen millään tavalla.

Muut neljä hallituspuoluetta ovat tulkinneet tilanteen niin, että syksyn karmeat kannatusluvut ajoivat keskustan jarruttamaan kaikkia itselleen epämieluisia lakihankkeita. Viis hallituksen pelisäännöistä.

Potilasturvallisuuslaista saamelaiskäräjiin

Hallituksen sisäinen rapautuminen on ollut tosin käynnissä koko syksyn.

Ensin vasemmistoliiton kansanedustajat saivat äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan. Sitten väännettiin ennallistamislinjauksesta ja välikysymysvastauksesta EU:n metsäpolitiikkaan ja sen hoitamiseen hallituksessa.

Sen jälkeen ennallistamiskiistat kanavoituivat vielä isommaksi riidaksi saamelaiskäräjälaista. Keskusta äänesti lakiesitystä vastaan hallituksessa.

Pääministeri Marin toi riidanalaisen lakiesityksen eduskuntaan ajatuksella, että apuja voisi saada oppositiosta, erityisesti kokoomuksesta.

Näinhän toimisi vähemmistöhallitus.

Niinpä viimeistään saamelaiskäräjälaki ajoi hallituspuolueiden kansanedustajat tunnelmiin, että yhteisistä pelisäännöistä ei tarvitse välittää eduskuntakäsittelyssä tai yrittää etsiä yhteisiä kompromisseja.

Tai ainakin kepulaisilla on sokka irti.

Muut neljä hallituspuoluetta kysyvät aiheellisesti keskustan hallitushalujen perään. Onko maassa siis toimintakykyinen tai jotain hallitus, joka voi kitkutella eteenpäin huhtikuun eduskuntavaaleihin asti?

Marin reissussa

Yhteisen kriisi-istunnon pitoa haittaa se, että pääministeri Sanna Marin on työmatkalla maailman toisella laidalla Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Marin palaa Suomeen vasta loppuviikosta.

Keskusta ottaa pataan tässäkin. Hallituskumppanit epäilivät tänään, että puolue käyttää tilaisuutta hyväkseen, kun Marin on poissa.

Toisaalta vanha totuus on, että hallituksen toimintakyvystä vastaa aina viime kädessä pääministeri. Oli sitten hallituskavereina millaisia porukoita tahansa.

Tätä viestiä toistellaan keskustasta, entisestä pääministeripuolueesta.

Pääministeri on kuitenkin niin suosittu ja hänellä on tukenaan kolme muuta puheenjohtajaa, että keskustan ärhentely kiistatilanteita väistävästä Marinista ei taida mennä läpi.

Mutta totta toinen puoli. Pääministerihomman luontaisetuna tulee ikävien asioiden johtovastuu, erotuomarointi.

Sitten kolme pointtia kirjoituksen lopuksi:

  1. Jälleen yksi hallituksen kriisishow ei tee hyvää politiikan uskottavuudelle.
  2. Opposition elämän hallitus tekee tällä hetkellä helpoksi.
  3. Kaikesta huolimatta tiistaina viesti eduskunnassa oli se, että hallitus ei kaadu.

Pöllöraati pohti hallituksen riitaisuutta myös 18.11. Katso keskustelu videolta: 

Pöllöraati: Kaatuuko hallitus riitoihinsa ja mitkä ovat vaihtoehdot? 9:59

Lue myös:

    Uusimmat