MTV Uutisten tieto: Myös esitys uudeksi luonnonsuojelulaiksi ravistelee hallituksen rivejä

Hallituksen esitys uudeksi luonnonsuojelulaiksi herättää tunteita eduskunnassa. Hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen toukokuussa ja sitä käsitellään eduskunnassa parhaillaan.  

Eduskunnan ympäristövaliokunta toimii lakiesityksen mietintövaliokuntana ja puolueiden näkemysten välillä on suuria eroja. Ainakin keskustan, kokoomuksen ja RKP:n edustajat suhtautuvat kriittisesti alueiden mahdolliseen pakkosuojeluun.

Osa edustajista on jopa väläyttänyt koko lakihankkeen kuoppaamista. Laki vaatisi heidän näkemyksensä mukaan niin paljon korjauksia, ennen kuin se voitaisiin hyväksyä, ettei ole mielekästä viedä sitä eteenpäin.  

Vihreät haluaa sen sijaan hyväksyä lakiesityksen sellaisenaan. 

– Hallitus on neuvotellut kokonaisuudesta. Lähdetään siitä, että laki viedään läpi normaalin prosessin mukaisesti, toteaa vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne MTV Uutisille. 

Luonnonsuojelulain uudistus on erittäin tärkeä hanke vihreille. Puolue ei suostu siihen, ettei esitystä vietäisi läpi tällä vaalikaudella. 

– Näyttää jälleen siltä, ettei hallituksessa ole oltu ihan selvillä siitä, mitä lakiesitys pitää sisällään, pohtii kokoomuksen edustaja. 

Maanomistajat eivät voisi valittaa oikeusasteelle suojapäätöksistä

Suurin kompastuskivi hallituksen esityksen vastustajille liittyy maanomistajien oikeuksiin. Uuden lakiesityksen mukaan ympäristöministeriö voisi yksin päättää tiettyjen alueiden suojaamisesta. Maanomistajilla ei olisi oikeutta valittaa päätöksestä oikeuteen. Tällaisia alueita on yhteensä  1 150 hehtaaria eli kolme prosentin sadasosaa Suomen pinta-alasta, ja niistä noin 40 prosenttia on jo suojeltu. 

– Tässä on selvä ideologinen ero. Vihreät kannattaa tässä vasemmistolaista näkemystä omistajuudesta. Puolueessa nähdään, että luonto kuuluu kaikille, eikä maanomistajan oikeuksista välitetä, toteaa hallituspuoleen edustaja ympäristövaliokunnassa. 

Ympäristövaliokunnassa pidetään myös ongelmallisena, että ympäristöministeriö jatkossa yksin voisi päättää alueista, joita ”pakkosuojataan” ilman, että asia käsiteltäisiin eduskunnassa. Tähänkin halutaan muutos.

Omaisuuden suoja on turvattu perustuslaissa 

Useampi valiokunta antaa lausunnon ympäristövaliokunnalle esityksestä uudeksi luonnonsuojelulaiksi. Keskeisimpiä näistä on perustuslakivaliokunta. 

Perustuslain mukaan jokaisen omaisuus on turvattu ja siksi ympäristövaliokunnassa odotetaan nyt perustuslakivaliokunnan lausuntoa erityisen paljon.  Perustuslakivaliokunnan lausunnosta käy aikanaan ilmi voivatko viranomaiset päättää yksityishenkilön omistaman alueen suojaamisesta ilman, että henkilö voi valittaa päätöksestä.  

Perustuslakivaliokunta ei ole vielä alkanut käsitellä luonnonsuojelulakia. Ennen sitä valiokunnan pitää antaa lausunto EU:n ennallistamisasetuksesta. Siitä käydään jo parhaillaan kovaa vääntöä hallituksen sisällä. 

Juttua pävitetty kello 10.29: Täsmennetty maanomistajien oikeuksia rajaavan eritysmenettelyn mahdollisena kohteena olevien alueiden osuus Suomen pinta-alasta. 

Lue myös:

    Uusimmat